Ik was in het verleden al een aantal keer gaan lunchen in Graanmarkt 13, maar ik had me eigenlijk nooit verder verdiept in de keuken van Seppe Nobels, in zijn filosofie en best wel revolutionaire kijk op wat gastronomie in 2015 moet zijn. In een paar woorden: licht, een tikje eigenwijs, met bijzondere contrasten in smaak en textuur. Gerechten ‘that sparkle the conversation’, vinden ze bij Graanmarkt 13, dat natuurlijk nog veel meer is dan enkel een restaurant.

Dat laatste kan kloppen. Meerdere gerechten worden in Graanmarkt 13 in schalen in het midden van de tafel gedropt, zodat de disgenoten zichzelf en vooral elkaar kunnen bedienen. Het verhaal doet de ronde dat een bekende advocaat in het Antwerpse elk intake-gesprek in het restaurant voert, omdat je elkaar op deze manier het beste leert kennen.

Geen juridische assistentie nodig als ik die avond aanschuif op het terras met mijn beminde. We hebben wat te vieren en dus laten we rosé champagne aanrukken met een van de meest exquise hapjes die we het voorbije jaar uit een keuken hebben zien komen: romige hummus met gepofte quinoa, rode ui en granaatappel. Het geheel wordt afgewerkt met geschaafde radijs en bieslookbloempjes. Er ontploffen allerlei zaken in mijn hersenpan, en de belangrijkste daarvan bevinden zich in het smaakcentrum. We drinken inmiddels grüner veltliner en hebben komkommer besteld, met maatjes, gember en gepekelde sjalot. De beminde aan de overkant is niet zo op maatjes gesteld, maar de zachtfrisse komkommer, de zilte sjalot en de pittige gember maken dat allemaal ruimschoots goed. Aan de tafels naast ons wordt intussen vredig gespind van plezier. Graanmarkt 13 is een restaurant dat je portemonnee geen pijn doet. Zeg nu zelf: €29 voor een tweegangenlunch, €39 voor een driegangenmenu. Hapjes worden niet weggegeven, zoals het eigenlijk hoort, je betaalt er dus extra voor.

Het hoofdgerecht bestaat uit pladijs, artisjok en pesto en komt met een ratatouille waarin we gelukkig nog veel krokante groentjes ontdekken: aubergine, gele courgette en sappige tomaat. Voor kaas in plaats van dessert betaal je vijf euro extra, maar gelooft u ons, het is een doodzonde het gerecht met frambozen, cassis, kersen en bitterzoete chocolade aan uw neus te laten voorbijgaan. Koffie en warme, versgebakken madeleines sluiten deze heerlijke maaltijd af. Onder de koekjes ligt een papiertje met daarop het recept en de titel ‘The flavour of happiness’. Wel ja, dat is precies wat we voelen. Al zou ‘the happiness of all those flavours’ ook geen kwade afsluiter geweest zijn.

#TheDamage
2 champagne – aangeboden
2 Menu Graanmarkt 13 – €78
1 fles Evian – €8
1 espresso – €4
2 glazen grüner veltliner – €16
1 glas Douro MC – €7
1 hapje hummus – €10
Totaal – €125

#JuneJury
Maaltijd: 5/5
Service: 4,5/5
Sfeer en aankleding: 4/5
Prijs/kwaliteit: 5/5
Totaal: 18,5/20

#AskJune
June betaalt altijd de rekening, tenzij uitdrukkelijk vermeld. Vragen of suggesties: mail ons of tweet met de hashtag #askjune.

Graanmarkt 13, open van dinsdag tot zaterdag, tel. 03/337.79.91, www.graanmarkt13.be

Ontdek nog meer artikels over ...