Tongeren: antiek en authentiek

Als er één Belgische stad is die geschiedenis ademt, dan is dat natuurlijk de eerste en de oudste: Tongeren. Wanneer ik me een weg baan naar het historisch centrum, ontmoet ik tal van getuigen van die vele vorige levens van de stad, waaronder de Moerenpoort en het Ambiorixstandbeeld dat waakt over de Grote Markt. Het Begijnhof – dat als een van de weinige Tongerse monumenten gespaard bleef tijdens de grote zeventiende-eeuwse brand dankzij de vernuftige onderhandelingen van de begijnen – spant ongetwijfeld de kroon. Dit feeërieke ministadje binnen de stad is dan ook niet voor niets Unesco-werelderfgoed.

Limburg
De archeologische site is dan wel ruim 2000 jaar oud, het museum zelf werd in een hypermodern jasje gehuld.

In de schaduw van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek, dat andere statige monument, ligt de museumsite Teseum. Hier daal ik letterlijk en figuurlijk af naar de eerste funderingen van de stad. Het blijft moeilijk om te vatten dat deze historische stenen ooit nog door een Romeinse hand werden gelegd. De archeologische site is dan wel ruim 2000 jaar oud, het museum zelf werd in een hypermodern jasje gehuld. Interactieve animaties, een videovloer en een slimme iPod die zich beter kan oriënteren dan ikzelf zorgen voor een uniek museumavontuur. Opnieuw bovengronds pronken nog de religieuze kunstschatten van Tongeren en de idyllische kloostergangen.

Nog meer bijzondere stukjes geschiedenis ontdek ik de volgende ochtend tijdens de befaamde Antiek- en Brocantemarkt. Met meer dan 350 standhouders en een veertigtal antiekzaken die hun beste waar uitstallen doorheen de straten van Tongeren is dit het grootste snuisterparadijs van de Benelux. Wat een heerlijk gezellige zondagochtendactiviteit onder de herfstzon. Als je echt een antieke schat wil scoren, kan je echter best nog voor zonsopgang je kans komen wagen. Hoe vroeger je komt, hoe waardevoller de schatten.

Diner- en logeertips:

– Bij Infirmerie zet je de Tongerse trend verder en geniet je van een heerlijke lunch of uitgebreid diner in een historisch kader. Het voormalige ziekenhuis van het begijnhof is nog steeds een van de mooiste panden van Tongeren.

– Comfortabel overnachten in hartje Tongeren doe jij bij Ambiotel. Gelegen op de Veemarkt is dit het ideale vertrekpunt om zowel de Antiekmarkt als de historische binnenstad te verkennen.

Limburg

Riemst: (onder)grondse schatten

Op een boogscheut van Tongeren ligt de landelijke, Limburgse gemeente Riemst, die op zijn beurt uit maar liefst negen deelgemeenten bestaat. Eén daarvan is Zichen-Zussen-Bolder, waar zich midden in een woonwijk – geheel onverwacht – een labyrint van mergelgrotten verbergt onder het ouderlijke huis van oud-ereschepen Mon Heynen. Al is het vandaag helaas zijn kleinzoon die me rondleidt en met een overduidelijke trotsheid vertelt over het levenswerk van zijn recentelijk overleden grootvader. De grotten ontstonden door de eeuwenlange ontginning van kalksteenblokken en werden door de schepen ingericht als fascinerende kunstgalerie waar cultuur, archeologie en geschiedenis samenkomen. Van de meer dan 200 kunstwerken in houtskool zijn de meeste zelfs nog van zijn hand. Dit alles is niet het enige unieke aan deze grotten: ik ontdek hier ook fossielen van miljoenen jaren oud, rijpende grottenkaas, een vleermuizenreservaat en ongetwijfeld een van de meest bijzondere feestzalen van het land in het ‘Grotterieke’. Tip: zomer of winter, in de mergelgrotten is het altijd 11 °C, dus voorzie warme kledij.

Een andere blikvanger van toeristisch Riemst is De Waterburcht, een historisch pand uit de veertiende eeuw dat vandaag een gezellige brasserie herbergt. Na een heerlijke lunch met streekproducten begin ik vanaf hier ook aan mijn Verborgen Moois wandeling door Millen, nog een deelgemeente. Bijna vier kilometer lang maak ik kennis met het reilen en zeilen van een typisch Haspengouws landbouwdorp, vergezeld van vrolijk tsjirpende vogeltjes en haast even vrolijke, maar hardwerkende landbouwers.

Limburg
Ik kan me al helemaal inbeelden wat voor idyllische taferelen zich tijdens de zomer afspelen op het wijnterras voor het kasteel.

Even verderop word ik opnieuw een heel nieuw landschap gewaar bij het Wijnkasteel Genoels-Elderen. Dit prachtige, 250-jaar oude kasteel in neoclassistische stijl is het decor van de grootste wijngaarden van België. Met deze druiven, Chardonnay en Pinot Noir, worden maar liefst drie witte wijnen, een rode en drie mousserende wijnen geproduceerd, waarvan de zilveren parel ondertussen gelijkwaardig is aan champagne. Tijdens mijn rondleiding doorheen de wijngaard, het prachtige arboretum en de wijnkelders leer ik alles over het verleden en de toekomst van het domein én over het volledige vinificatieproces. Geen wijnhuis zonder proeverij natuurlijk, maar bij Wijnkasteel Genoes-Elderen geniet je het hele jaar door van een extra royale degustatie in de wijnbar, inclusief de optie om je drankje te verrijken met een hapje. Ik kan me al helemaal inbeelden wat voor idyllische taferelen zich tijdens de zomer afspelen op het wijnterras voor het kasteel, te midden van de prachtige rozentuin.

Diner- en logeertips:

– Bij restaurant Melograno te Riemst geniet je van een Frans-Italiaanse keuken met streekgebonden gerechten én kan je zorgeloos genieten van een glaasje Genoes-Elderen, want boven overnacht je in alle rust en comfort bij Hotel Malpertuus.

Door Rani Guinée

 

Zin om zelf op schattenjacht te gaan in het mooie Limburg? Check dan zeker de website van Visit Limburg voor nog meer unieke tips in de regio.

 

Limburg

Ontdek nog meer artikels over ...