Via landgenoten Xavier en Annick kwamen we op deze magische plek. Jaren geleden was ik al eens in Zadar geweest en wat me er toen van bijbleef was dat Alfred Hitchcock die over de hele wereld zijn cameo’s deed, Zadar benoemde als dé plek met de mooiste zonsondergang. Ik citeer: “Zadar has the most beautiful sunset in the world, more beautiful than the one in Key West in Florida, applauded at every evening.” Dat zei hij in 1964, misschien waren zonsondergangen toen nog puurder, maar prachtig is deze Zadar sunset in elk geval nog steeds.
We belandden op een half uurtje van Zadar, in het mooie, rustige Drage, Pakoštane, een klein toeristisch badplaatsje in het hart van Dalmatië, tussen de zee en het Vranskomeer. Wij hadden er eigenlijk een heel authentiek gevoel tussen de Kroaten. Deze prachtige plek biedt uitzicht op een groot aantal eilanden. Het Nationaal Park Krka, Nationaal Park Kornati, Nationaal Park Paklenica en het Natuurpark Vranskomeer, liggen allemaal in de buurt van Pakoštane.

“Dober dan”, zei ik gezwind bij aankomst aan het resort, zonder verder een ander Kroatisch woord te kennen (op het zeer verwarrende “kava” voor ‘koffie’ na). “Number 37, where is it?”
En hij wees naar zo’n boho tiny house, waarachter ik die mooie Adriatische zee lonkend zag schitteren. Xavier en Annick slaagden er wonderwel in alle gezellige basisluxe in een klein huisje te brengen. Het terras nodigt uit om een hele dag te hangen en afmattend in de hangmat te liggen en het huisje geeft je instant zin om te koken met lokale kruiden of een dutje te doen op die zalige gekoelde bedden. En dutjes, daar hadden we zin in na een vliegreis met ons dochtertje van 14 maanden. Overigens heerst er op het domein een soort van universele boho style, maar het huis van Xavier en Annick spant de boho-kroon!

Pure Croatia
Pure Croatia
Pure Croatia
Het resort heeft namelijk een enorm gezellig strandje met een leuke beachbar, met spotgoedkope Karlovačko halve liters of een glas lokale plavac mali

De kustlijn van Kroatië is ongelofelijk lang in vergelijking met de totale oppervlakte van het land. Ze behelst maar liefst 4.050 kilometer, inclusief kleine en grotere eilanden, en daarmee staat Kroatië op de twintigste plaats in de lijst van landen met de langste kustlijnen. Wist je ook dat Kroatië een van de jongste landen ter wereld is? Het maakte deel uit van de Joegoslavische Republiek en werd in 1991 onafhankelijk. De Kroaten genieten bovendien van 2.715 uur zonneschijn per jaar. Wauw!
Xavier en Annick raadden ons met stip aan naar het Krka Nationaal park te gaan. Het is 142 vierkante km groot en werd in 1985 opgericht ter bescherming van de midden- en benedenloop van de rivier de Krka, die uitmondt in de baai van Sibenik. Het water stroomt naar de spectaculaire watervallen van Roski Slap en Skradinski Buk. Het leuke is dat je mooi langs allerlei prachtige paadjes wandelt, met kleine watervalletjes om zo in crescendo naar die prachtige grote waterval te gaan, een fenomenaal beeld. Daarna gingen we nog even naar Sibenik, maar onze baby was nogal moe van al het “gewauw” en gewauwel in Krka en het moest dus snel gaan.
Dit stadje is misschien iets minder bekend, maar het is een juweel aan de Adriatische Zee. Deze eeuwenoude stad is de oudste stad aan de Adriatische kust in Kroatië die door de Kroaten zelf is gesticht, en de stad heeft een wondermooie kathedraal, namelijk de St. Jakob Kathedraal uit de 15e eeuw, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. ‘Game of Thrones’ werd hier zelfs opgenomen (in het Nationaal Park Krka werd overigens ook gefilmd voor deze reeks).

De volgende dag besloten we te chillen op het domein. Het resort heeft namelijk een enorm gezellig strandje met een leuke beachbar, met spotgoedkope Karlovačko halve liters of een glas lokale plavac mali, de oerbroer van de zinfandel. Wat een land toch hé! Naast het resort heb je ook nog een superschattig haventje waar je absoluut een extra glas moet drinken en druiven moet kopen van één van die lieve fruitverkopers met hun supersnoezige kraampjes.

We spendeerden 3 fantastische dagen in dit mooie huisje, de warm aanbevolen Kornati eilanden met turquoise baaitjes en prachtige kliffen konden we helaas niet doen, maar we keren terug met een peuter die geen middagdutjes meer moet doen of voor de prachtige zonsondergang in bed moet.

Door Renske Vercammen.
Foto’s: Emanuel Parent.

Meer info en boekingen via deze link en deze Instagrampagina. Vermeld de code june. en je ontvangt 10% korting in de maanden september en oktober!
Toeristische info via deze link.

#croatiafulloflife

 

To do

Zadar organ sea sound

Kornati eilanden– National Park Croatia

Zrmanja River Kayaking in Croatia | Raftrek Adventure Travel

– Sibenik (op 40 kilometer van het tiny house)

– Neem de ferry naar het eilandje Vrgada (regelmatige verbindingen vanuit Pakostane) en ga daar naar het barretje Hakuna Matata. Vraag daar naar Pilot’s gin! Eet iets lokaal in het dorpje van Vrgada en blijf tot zonsondergang.

– Ga onder de buitendouche van het tiny house bij zonsondergang, mega aanrader.

– Tip van de eigenaars: de maanden september en oktober zijn de zaligste maanden, weg van de zomerdrukte en de temperaturen die aangenaam zijn rond 25 graden. Bovendien is alles dan op zijn authentiekst te beleven!

Ontdek nog meer artikels over ...