Tirol. That’s the place your parents went on holiday. Gloria Schultes van Toerisme Ötztal lacht kuiltjes in haar wangen als we het over al die dekselse misverstanden hebben. Tijdens de zomermaanden zie je inmiddels zoveel jonge gezinnen met kinderen hiken, fietsen en van het leven genieten, dat Tirol op dit moment vast een van de meest trendy en jongste bestemmingen in Europa moet zijn. In het Ötztal mikken ze graag op dat publiek. Het is een vallei met een niet in te schatten potentieel, 250 drieduizenders, 1600 kilometer wandelpaden, 850 km mountainbikepistes, restaurants van Europese klasse, ingrediënten die veelal zonder enige uitzondering biologisch worden geteeld.

De Stuibenfall dendert aan een rotvaart naar beneden

Het Ötztal begint goed en wel bij het dorpje Oetz, om dan via Umhausen en Längenfeld richting Sölden te meanderen. Van daar gaat het opwaarts. Obergurgl en Hochgurgl zijn de laatste bekende namen vooraleer je pardoes Italië binnenrijdt. ‘Mijn vriend is zo gek om dat traject met de fiets te doen,’ vertelt Gloria. ‘Dit jaar hadden we een klein praktisch probleempje. Er lag nog zes meter sneeuw op de top begin juni.’
De sneeuw levert feeërieke plaatjes. Het contrast met de bloeiende alpenwei met witte en gele bloemenpracht is zonder meer uniek. Het Ötztal brengt gewis de traditionele plaatjes die je kent: houten chalets, geraniums op het balkon. Maar het is allemaal zoveel meer dan dat. De natuur komt in vele gedaantes. Na de overvloedige sneeuwval van de voorbije maanden is het debiet van de Ötztaler Ache zo indrukwekkend, dat het water onder de Wellerbrug een kolkende massa vormt, waarin met de beste wil van de wereld geen structuur meer te herkennen is. De Stuibenfall dendert aan een rotvaart naar beneden, zodat je zelfs op twintig meter afstand een gratis spraydouche krijgt.

Maar het Ötztal, dat zijn toch ook vooral rustige momenten. De Piburger See is zo’n onontdekte parel. Smaragdgroen water, kakigroen in de bomen, een rimpelloze beleving. We wandelen door het bos en laten aan het restaurant ons bootje uit. Heerlijk kanovaren is dit, in een rustige, inspirerende omgeving één worden met de natuur zonder grote inspanningen.
In de molen naast de Piburger See heeft de bakker intussen de oven aangezwengeld. In de keuken wordt het beslag gemaakt voor het lokale roggebrood, dat er traditioneel tijdens huwelijksvieringen wordt gebakken. Nele mag even mee aan de slag, kneden, vormen, op een plank schikken, het beslag in de oven schuiven, weer uithalen en proeven van het dampende brood. Dat de Piburger molen weer actief is, is een uitstekende zaak voor de gemeenschap. Kinderen kunnen zien waar voedsel vandaan komt, toeristen wat nodig is om van het Ötztal een nog grotere belevingsregio te maken.

In het museum met de toepasselijke naam Elements vergaap je je aan James Bondsnufjes

Want er zijn natuurlijk al een groot aantal belevingsplekken in het Ötztal. Upscale locaties waar meerwaardezoekers graag vertoeven. Het Aqua Dome in Längenfeld is zo’n onweerstaanbare plaats. Een uitstekend hotel, een fantastisch restaurant en een spa die zijn weerga niet kent in Tirol. Dat maakt van het Ötztal meteen een alleseizoensplek. Miezert het eens een dagje? Dan ga je gewoon naar de sauna. Of zwem je in de verwarmde buitenbaden. Boek je een massage met Alpenkruiden.
In Sölden duiken we in een kleine kabine van de Gaislachkoglbahn. Duizend meter hoger gaat die over in een meer uit de kluiten gewassen model, die ons zachtjes naar de top van de berg brengt waar na de doortocht van de Bondfilm ‘Spectre’ een 007 belevingswereld werd gebouwd. In het museum met de toepasselijke naam Elements vergaap je je aan James Bondsnufjes en originele parafernalia uit de film. Maar de echte ster is het uitzicht, op een hoogte van 3.048 meter. En de lunch in het ice Q restaurant, die we aanvatten met een échte Bond Martini. Shaken, en vooral niet stirred.

Door Toni De Coninck
Film: Nele Vanbesien
Camera en montage: Jill Kempenaers

#feelaustria
#justme

Fototips

Aan de Wellerbrug en de Stuibenfall kun je onzettend mooie foto’s maken. Door de enorme sneeuwval van de voorbije maanden komt er ontzettend veel smeltwater uit de bergen naar beneden, en dat zorgt voor grote debieten in de rivieren en aan de watervallen. Breng je paraplu mee, en neem grappige foto’s van elkaar.
Ronduit indrukwekkend is de trip naar 007 Elements. De lucht is er zo zuiver dat je prachtige besneeuwde bergtoppen kunt fotograferen. Vergeet je zonnebril niet!

#justme momenten

Neem de tijd voor jezelf. Huur een kano aan de Piburger See en geniet volop van de groene kleurenpracht om je heen. Het groen van de vele dennen en sparren weerspiegelt in het meer, dat daardoor smaragdgroen kleurt.
Of laat je van kop tot teen verwennen in Aqua Dome. Boek een weekje met half pension (echt de moeite waard!), geniet van de beste Oostenrijkse wijnen en ga heerlijk genieten van sauna, stoombad, verwarmde zwembaden en deugddoende massages.