De genummerde tolweg met zijn zigzaggende bochten is veel meer dan alleen de mooiste panoramaweg van Europa. Onderweg kom je tentoonstellingen, musea en restaurants tegen, maar als het universum echt aan je kant staat, kun je zelfs de magische steenbokken aanschouwen. Via het Gamsgrube pad word je naar het middelpunt van het nationale park Hohe Tauern geleid, waar je een uniek uitzicht combineert met het spotten van de zeldzame alpendieren. De machtige gletsjers en de bergtoppen van meer dan 3.000 meter hoogte trekken ongetwijfeld de aandacht. Maar kijk goed en je ontdekt nog tal van andere blikvangers aan de kant van de weg! Meer dan 900 keversoorten, 30 soorten hommels en zo’n 700 kleurrijke vlinders op de almen en weides. En heb je al eens een marmot horen fluiten? Of het zomerparfum van kleurrijke orchideeën in het wild opgesnoven? De Grossglockner Hochalpenstrasse is een paradijs voor wie van natuur, planten en dieren houdt.

Het Museum Alpine Naturschau bezoek je op 2.200 meter hoogte

Onze toptip: tussenstops
Wie met de auto het traject van de Hochalpenstrasse van het dal naar de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe aflegt, ontdekt niet alleen de schakeringen van de verschillende tinten groen. Je reist in een paar uur van het Midden-Europees klimaat naar de poolregio, waar het weer in een handomdraai kan veranderen. Op de beroemde panoramische autopas nodigen twaalf verschillende locaties je uit om een welverdiende tussenstop in te lassen. Onderweg kom je wandelwegen, infopaden, watervallen en unieke fotolocaties tegen. De Grossglockner is voor jong en oud want in Piffkar vind je een speelterrein voor kinderen en een tentoonstelling over de paswegen in de Alpen. Het Museum Alpine Naturschau bezoek je op 2.200 meter hoogte en je vindt er alle informatie over de betoverende fauna en flora in de Alpenwereld. De Fuscher Törl is een monument dat werd gebouwd om de overleden arbeiders te herdenken. Je geniet er in alle rust op een van de mooiste uitzichten van de alpiene kronkelweg.

Wat kun je nog zoal beleven in SalzburgerLand naast de Grossglockner Hochalpenstrasse? Alle info vind je hier.

Door Jill Kempenaers.

#feelaustria
#justme

Fototips

De Edelweiß-Spitze
Een van de eerste stops wanneer je vanuit Bruck vertrekt, is de niet te missen Edelweiß-Spitze. Met 2.571 meter is dit het hoogste punt van de mooiste panoramische route van Oostenrijk. Het lijkt alsof de top zich achter de bergen bevindt, maar rijd nog wat verder door en voor je het weet, geniet je van een spectaculair 360° uitzicht. Het is zo’n plek waar je echt even moet stilstaan en de uitgestrekte natuur moet absorberen. Want het zicht wordt niet veel beter dan dit.

Kaiser-Franz-Josefs-Höhe
Vanaf de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe kijk je recht op de hoogste berg van Oostenrijk, de Grossglockner. Links van je ligt de adembenemende Pasterze, die zich met een lengte van negen kilometer dan weer de grootste gletsjer van Oostenrijk mag noemen. Uitstappen, diep ademhalen en genieten van het zicht is het enige wat je hier moet doen. Wees wel snel want het ijs van de gletsjer smelt in een razendsnel tempo. De fenomenale gletsjer zou het einde van deze eeuw niet halen.

#justme momenten

Reis naar het noordpoolgebied
Wie een reis maakt naar de Grossglockner, reist op korte tijd door alle klimaatzones tot aan de poolstreek. Neem dus zeker een dikke jas mee!

Nationaal Park Rangertocht
Onder begeleiding van een ranger van het Nationaal Park ontdek je het berglandschap op een unieke manier. Verzet je gedachten in de overweldigende natuur van de bergen.

Ontdek nog meer artikels over ...