Dichterbij aroma’s, balans en een heerlijke afdronk 

Wijn van Brabantse bodem, ideaal voor een ultiem genietmomentje. Zowel als aperitief als bij het diner. Omdat je iets te vieren hebt of gewoon zomaar, om het weekend in te luiden. Wist je dat je de meeste wijndomeinen in Noord-Brabant ook daadwerkelijk kunt bezoeken? En dat je in de oogsttijd zelf mee kunt helpen met druiven plukken? We zetten een aantal wijndomeinen voor je op een rij die een bezoek meer dan waard zijn. En niet alleen omwille van de heerlijke wijn…  

In harmonie met de natuur: Wijngaard Dassemus 

Wijngaard Dassemus is een prachtige wijngaard in de mooie omgeving van Chaam, net onder Breda en grenzend aan natuurgebied ’t Broek en het Chaamse bekenstelsel. Eigenaar Ron Langeveld heeft al ruim 15 jaar ervaring in het maken van biologische wijn. (H)eerlijke wijn dus, zonder te spuiten en door geen of weinig sulfiet te gebruiken, volledig in harmonie met de natuur. En dat zie je en ruik je als je de wijngaard bezoekt voor een rondleiding of proeverij (groepen vanaf 10 personen). Naast rijen druivenstokken (zo’n 22.000!) vind je hier allerlei poeltjes afgewisseld met grasrijen en heel veel kruiden en planten zoals mosterd en boekweit. Deze kruiden dragen op verschillende manieren bij aan een gezonde bodem en grotere biodiversiteit in de wijngaard. Opvallend in de wijngaard is ook de pipowagen waar Ron en zijn vrouw weekenden hebben geslapen om te zaaien wat ze nu aan wijn oogsten. De boerenwijnkelder staat vol stalen tanks, vaten en apparatuur om te bottelen en Ron en zijn team vertellen je hier tijdens een rondleiding graag alle geheimen van de vinificatie. Voor kleinere gezelschappen heeft Wijngaard Dassemus ook een wandeling uitgezet over de wijngaard met tekst en uitleg. Maak zeker een afspraak wanneer je aansluitend ook de wijn wenst te proeven. De winkel is dagelijks geopend. 

(Lees verder onder de foto’s.)

Noord-Brabant
© Dassemus
© Dassemus

Tussen de nonnen: wijndomein Sint-Catharinadal

Nog zo’n prachtige locatie in Noord-Brabant is wijndomein Sint-Catharinadal in Oosterhout, nabij Breda. Een klooster dat dateert uit de 15de eeuw. Eeuwenlang gebruikten de zusters hun akkers voor het weiden van koeien en verbouwen van maïs. Inmiddels is hier een wijngaard van 8ha gerealiseerd en in 2017 werd de eerste wijnoogst binnengehaald. En wat voor één! Breng je een bezoek aan deze prachtige locatie midden in de Heilige Driehoek op fietsafstand van Boswachterij Dorst en de bossen van de Vrachelse Heide, dan wacht je een gastvrij ontvangst in de kloosterwinkel, waar ook de wijn zelf natuurlijk verkrijgbaar is. Heb je een rondleiding geboekt, dan leidt een van de zusters en een vinoloog je rond over de wijngaard. De voormalige koeienstal op het domein is omgetoverd tot Wijnhuis de Blauwe Camer. Hier geniet je met uitzicht op de wijnranken van een heerlijke wijnproeverij, lunch, borrel of diner met seizoensproducten uit eigen moestuin. Sint Catharinadal is één van de highlights van fietsroute Baronie Stad en Land (60km). Een route via het officiële knooppuntensysteem door dit prachtige gebied dat het beste van twee werelden biedt: de stedelijke ambiance en de uitgestrekte natuur. 

In het oergebied: wijngaard de Kreitsberg

Geleden midden in natuurgebied de Maashorst – het oergebied van Noord-Brabant – bij het plaatsje Zeeland, ligt wijngaard De Kreitsberg. Hier leer je tijdens een rondleiding en wijnproeverij alles over de wijngaard, de druivenrassen, de grondbewerking, het maakproces en natuurlijk over de wijn. De wijnen van de Kreitsberg zijn al meerdere malen gewaardeerd met een wijnkeurzegel en medailles. Breid je bezoek aan de wijngaard uit met of zonder wijnproeverij met een heerlijke lunch op locatie.  Of blijf zelfs slapen in de B&B of op de Boerderijcamping waar je kunt knuffelen met alpaca’s, paarden en ezels. Wijngaard de Kreitsberg is het enige wijndomein in de Maashorst en is opgenomen als highlight in de fietsroute ‘Langs Grazers en Graslanden’ (38km), door naaldbos en langs kleurrijke heidevelden, vennetjes en torenhoge bomen. Wellicht spot je onderweg de Wisent, Tauros of Exmoorpony, de grote grazers van dit gebied. Met deze route boordevol foodverhalen en heerlijke streekproducten proef je de Maashorst. 

(Lees verder onder de foto’s.)

Noord-Brabant
© Sint-Catharinadal
Noord-Brabant
© Sint-Catharinadal

Ultieme wijnspijscombinatie: De Santspuy – Etten-Leur

In een landelijke omgeving, aan de rand van Etten-Leur waar Meesterschilder Van Gogh zich ontwikkelde tot kunstenaar en waar zijn vader predikte, vind je De Santspuy. Hier draait alles om de mooie dingen in het leven, aldus eigenaars Gilbert en Loes Sweep. Hier vind je dan ook de ultieme wijnspijscombinatie: wijn en asperges. Zo van het veld op je bord in de gezellige kas die in het aspergeseizoen wordt omgebouwd tot restaurantje. In de boerderijwinkel vind je al dat heerlijks, en daarnaast koop je hier ook andere streekproducten zoals lavendel en zelfgemaakte likeuren, advocaat en port. Bij de Santspuy kun je behalve voor een proeverij ook terecht als je zelf de handen uit de mouwen wilt steken. En wat dacht je van op locatie koken met de verste producten met aansluitend diner en natuurlijk bijpassende wijn?  Of combineer een bezoek aan de Santspuy met een bijzondere Van Gogh experience. Niet voor niets ligt de Santspuy aan de fietsroute ‘A Taste of Van Gogh’ (70km),  midden in de landelijke omgeving van Noord-Brabant die Van Gogh zo inspireerde. 

Druivenlabyrinth: Winery & Herbs – Schijndel

Druivenranken geplant in de vorm van een labyrinth, dat is een unieke beleving! Op kampeer- en wijnboerderij Winery & Herbs in Schijndel leiden eigenaars Geert en Myriam je graag rond over hun unieke wijngaard in de vorm van het Labyrinth van Chartres en hun indrukwekkende kruidentuin met meer dan 100 verschillende soorten kruiden. Hoe je deze kruiden kunt inzetten voor je gezondheid, vertelt Herborist Myriam je graag tijdens één van haar workshops. En natuurlijk kun je de wijnen en kruiden, samen met in totaal ruim 80 verschillende zelfgemaakte streekproducten in hun streekwinkel ook kopen. Met je tent, caravan of camper hier genieten van de rust, de wijngaard en de mooie omgeving van Schijndel? Dat kan! Winery & Herbs is tevens één van de acht bezoekerscentra van Nationaal Landschap ‘Het Groene Woud’; maar liefst 21 natuurgebieden tussen de steden ’s-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg. Het ideale vertrekpunt om de omgeving te verkennen en dus alle reden om je verblijf aan dit wijndomein te verlengen. 

Foto bovenaan: © Winery & Herbs.

Ontdek alle wijndomeinen en smakelijke foodverhalen van Noord-Brabant op visitbrabant.com. VisitBrabant is bovendien trotse partner van de Belgian Travel Blog Awards die op 17 maart 2023 uitgereikt worden in Tilburg door Thx.agency. #btba2023 #stayjuned

© De Santspuy
Noord-Brabant
© De Santspuy
© Winery & Herbs

Ontdek nog meer artikels over ...