Davidsfonds Cultuurreizen wil cultuurliefhebbers in kleine groepen meenemen naar verrassende bestemmingen. Oman is daar eentje van. Je ontdekt alle kanten van het magnifieke land, gelegen in het tipje van de laars van het Arabisch schiereiland. Hier zijn alvast 5 weetjes om je nieuwsgierigheid wakker te maken.

Dun bevokt, volumineuze landschappen
Oman telt iets meer dan 3,5 miljoen inwoners op 309.000 vierkante km. Met een gemiddelde van slechts 9 inwoners per vierkante kilometer is het een van de dunst bevolkte gebieden ter wereld. Dat een groot deel van Oman uit woestijn bestaat, heeft daar ook wel mee te maken. Uitgestrekte kilometers woestijn laten je langs de ene kant zo nietig voelen, maar langs de andere kant zo vastberaden om de ontelbare zandkorreltjes, kiezelstenen en rotsen te trotseren, groots te dromen en de prachtige oases en wadi’s te bereiken.

Safety first
Oman is één van de veiligste reisbestemmingen. Volgens het Wereld Economisch Forum zit Oman te blinken op een bronzen troon, enkel Finland en IJsland doen beter. Ter vergelijking: België staat op de 52steplaats. Er is weinig criminaliteit. De Omani zijn mensen die gastvriendelijkheid en beleefdheid hoog in het vaandel dragen. Ze gaan altijd vriendelijk lachend door het leven, met ogen die uitnodigen en hunkeren naar ontmoetingen.

Oman
Sommige fenomen zijn nog mooier wanneer je ze meemaakt dan in de verbeelding

Groen
Het is letterlijk het groenste land van heel het Arabische schiereiland. Vooral het zuidelijke gedeelte kleurt in de zomer groen. De Omaanse natuur is prachtig en veelzijdig. Je hebt er canyons, bergen, woestijnen, een medley van verschillende natuurverschijnselen. Natuur is heel ontzagwekkend, sommige fenomenen lokken spontaan een buiging uit, omdat ze er zo indrukwekkend uitzien. Een baobabboom, die je kan vinden in Salalah, is daar eentje van. Ze staan zo trots, hun dikke kruin lijkt wel een nek, enkel is die fierheid wel terecht. Of prestigieuze heuvels omsingeld met bomen die hun bodyguards zijn.

Transport
Pas in 2013 heeft Oman een nationale spoorwegmaatschappij opgericht. Het spoorwegnetwerk maakt deel uit van de Golfspoorweg en is nog volop in aanbouw. Tijdens een reis met Davidsfonds verplaats je je dus met een comfortabele autocar of 4×4-voertuigen. Oman maakt haar veilige naam ook op transportvlak waar. Er zijn hele goede wegen en door een aanzienlijk aantal flitsers houden mensen zich aan de snelheidslimiet. Naast de goede wegen zijn er ravissante off-roads die je op en neer schudden en waar die 4×4-voertuigen van pas kunnen komen.

Schildpadden
Elk jaar komen meer dan 200.000 schildpadden aan de kust van Oman om het perfecte plekje voor hun eitjes zorgvuldig uit te kiezen. Op Turtle Beach (de naam zegt het zelf) graven ze hun eieren in. Ongeveer 55 dagen later is het een overrompeling van kleine babyschildpadjes die uitbreken en op pad gaan naar de zee. Een menigte schattige diertjes op zoek naar de golven… Kan je het je voorstellen? Sommige fenomen zijn nog mooier wanneer je ze meemaakt dan in de verbeelding.

Wie reizen zegt, noemt vaak in één adem ook eten en nieuwe mensen ontmoeten

Oman is bij de gemiddelde Belg geen top-of-mind reisbestemming, maar dat zou het duidelijk wel moeten zijn. Reisleidster en voormalig VRT-journaliste Katelijne Hermans heeft hetzelfde idee: “Het sultanaat is eeuwenlang een kruispunt geweest tussen Afrika en Azië en dus een natie met een groots handelsverleden. Bewonder de zandwoestijnen en ruwe bergflanken, de oasen met dadelpalmen en de uitgedroogde rivierbeddingen. Oman koestert zijn oude lemen forten en zijn hedendaagse architectuur. En ik vertel u graag nog meer weetjes over dit prachtige land, zoals de geschiedenis van hun wierook.”

Wie reizen zegt, noemt vaak in één adem ook eten en nieuwe mensen ontmoeten. Smaak is een krachtig zintuig en eten verorberen is een intense onderdompeling in de lokale cultuur. Reizen is ontdekken van nieuwe culturen, een verrijking voor de geest, net als nieuwe mensen leren kennen, nieuwe verhalen, nieuwe inzichten. Davidsfonds Cultuurreizen combineert deze twee dingen op de kennismakingsontbijten die ze organiseren op 25 januari in Antwerpen of 26 januari in Gent. Er is ook het Reisevent op 18 januari. Je vindt alle info hier. Is je nieuwsgierigheid ondertussen al met een ruk wakker geschoten? Boek dan je reis via deze link.

Door Eva D’Haese.

Ontdek nog meer artikels over ...