De Blauwe stad Jodhpur

Het diepblauw van de huizen aan de voet van het Mehrangarh Fort verwijst naar het Indiase kastenstelsel. De ‘upperclass’ Brahmins verfden hun huizen blauw om zich te onderscheiden van de lagere kasten. En dat blijft ook in 2018 zo, al was het maar omdat blauw goed beschermt tegen termieten en de felle zon.

De Roze stad Jaipur

Jaipur kreeg een roze bad in de 19e eeuw toen India nog een Britse kolonie was. Dat gebeurde om Edward, de Prins van Wales, tijdens zijn bezoek in 1876 te eren. Roze staat voor gastvrijheid. De Hawa Mal, het Paleis van de Wind, is opgetrokken uit rode en roze zandsteen. In de praktijk is het paleis slechts een wonderlijke gevel met 953 ramen waardoor de haremvrouwen van de maharadja ongezien de parades konden aanschouwen.

De Witte stad Udaipur

Udaipur staat bekend als de witte stad. Dat komt door de vele witte gebouwen zoals het Monsoon Palace, de Jadish Mandir tempel en het prachtige Lake Palace aan het Picholameer. Door de aanwezigheid van dat vele water wordt Udaipur soms ook het Venetië van het Oosten genoemd. Bijzonder is het vrouwenpark, Saheliyon-ki-bari, aangelegd voor de 48 vrouwen van de koning die zich er vrij en blij konden bewegen.

De sinaasappelkleurige stad Nagpur

Nagpur ke Santre le lo! Koop onze sinaasappelen! Dat hoor je overal in Nagpur. De citrusvrucht heeft de stad beroemd gemaakt en gaf haar de bijnaam Orange City. Niet te missen zijn de zonsondergang bij het Futalameer, een shoppingtrip in de Sadar Bazar, een bezoek aan de oranje Tekadi cha Ganpatitempel en een wildlife safari in een van de 13 tijgerreservaten in de omgeving.

De regenboogkleuren van het Holifeest

Met het Holifeest, ook wel Holi-Phagwa of gewoon Phagwa, wordt het begin van de lente gevierd en ook de overwinning van het goed over het kwaad. Dit hindoeïstische feest wordt jaarlijks rond de maand maart gevierd in heel India. Het kent wereldwijde faam doordat de feestvierders poeders in allerlei kleurtjes naar elkaar gooien. Ook in andere werelddelen is dat spektakel intussen opgepikt, zoals in ons land met de Color Run.

Naar het Holi-feest!

Nog meer kleurrijke spektakels: de iconische Meenakshitempel in Tamil Nadu en de Karni Mata, de rattentempel in Deshnoke. Of helemaal aan de andere kant van het immense land, de gebedsvlaggetjes in de Himalaya. En natuurlijk mag je de curry’s, het streetfood en de kruiden en specerijen in allerlei kleuren (en geuren) niet vergeten.

Praktisch

Het Holi-feest vindt dit jaar op donderdag 1 maart en vrijdag 2 maart (2018) plaats. Jet Airways vliegt dagelijks non-stop vanaf Schiphol naar Mumbai (Bombay), Delhi en Bangalore en van daaruit naar 64 andere kleurrijke bestemmingen in India.

Ontdek nog meer artikels over ...