15 Oktober 2019. Voor sommigen een dag als vele anderen, en onder de GoPro-fans een datum die wel een belletje doet rinkelen. In het najaar van 2019 werd de langverwachte upgrade van de GoPro HERO 7 gelanceerd, de nieuwste GoPro HERO 8. Een geüpdatete versie die omwille van zijn nog betere stabiliteit een echt hebbeding werd om al je avonturen mee vast te leggen. Ter verbetering op de HERO 7 wordt de HERO 8 gekenmerkt door HyperSmooth 2.0 beeldstabilisatie. Deze bestaat uit een bijkomende boostmodus om maximale videostabiliteit te garanderen. Verder geeft de LiveBurst functie je de mogelijkheid om een reeks foto’s vast te leggen waardoor je nooit een seconde te laat bent voor de perfecte opname. En dan zijn er nog de inklapbare plaatjes aan de onderkant die de bevestigingsframes volledig overbodig maken. Hierdoor bevestig je dit vernieuwde ontwerp sneller op je helm of fiets en neem je hem vooral overal gemakkelijk mee naartoe. Ook tijdens mijn wintervakantie naar de Franse Alpen zat de GoPro HERO 8 in een zijzakje van mijn handbagage. Naast de GoPro zelf nam ik ook een aantal bijbehorende accessoires mee, zoals het grip statief en de gebogen plakbevestiging met bevestigingsgesp.

HERO8
Made with HERO8
Ik kon niets van het scherm zien maar wist toch perfect wanneer ik aan het filmen was

Kort voor mijn vertrek verdiepte ik mij in de online handleiding. Ik werd overspoeld door een hele boterham aan technische termen en was vooral verbaasd door de waaier aan mogelijkheden die in dit kleine bakje verstopt zitten. Na veel lezen en kleine testfilmpjes te maken probeerde ik de HERO 8 voor een eerste keer uitvoerig uit op de skipiste.
Ik besloot om de GoPro op mijn skihelm te monteren voor ik naar de skipiste vertrok. Kwestie van goed voorbereid te zijn en ongeduldig gepruts achteraf te vermijden. Met een losse draaiende beweging schroefde ik de GoPro vast op de bevestigingsgesp en klikte deze vast op de gebogen plakbevestiging. Om deze bovenop mijn helm vast te kleven, schakelde ik de hulp in van één van mijn reisgenoten, die het beeld tijdens het plakken nauwlettend in de gaten hield. Van zodra zij mij een teken gaf, drukte ik hem stevig vast. Dit is belangrijk aangezien de GoPro éénmaal vastgeplakt niet meer naar voor of achteren kan kantelen. Dankzij de stevige schroef zat de GoPro zo goed vast dat ik zorgeloos de bergen kon afglijden, en bijna vergat dat hij bovenop mijn hoofd stond. Al skiënd maakte ik een paar korte opnames. Ik had geen andere keuze dan blindelings naar mijn helm te tasten om de GoPro aan en uit te zetten.
Ik kon niets van het scherm zien maar wist toch perfect wanneer ik aan het filmen was. Dit komt doordat de HERO8 bij iedere handeling een specifiek piepgeluid maakt. Je kan deze camerageluiden uitschakelen, al had ik het gevoel de GoPro meer onder controle te hebben wanneer deze te horen waren. Tijdens het skiën is het niet evident om jezelf al skiënd in beeld te brengen, zeker niet wanneer de GoPro bovenop je helm gemonteerd staat. Daarom deed ik de test tijdens een hobbelige sneeuwschoenwandeling. Ik draaide de GoPro uit de bevestigingsgesp van mijn helm en zette hem vast op het gripstatief. Ik hield het statief vast in mijn hand en filmde met langzame bewegingen de omgeving rondom mij. Dankzij het statief kon ik de GoPro vloeiend op mijzelf richten en moeiteloos verschillende perspectieven aaneensluitend in beeld brengen, zelfs tot boven mijn eigen hoofd.

Ik ben vooral benieuwd naar hoe het in de toekomst nog beter kan

Na een dag vol video maken stond ik te popelen om mijn beelden in het groot op mijn computerscherm te bekijken. Het skigebied werd wijd in beeld gebracht dankzij de brede kijkhoek en iedere bocht op de piste werd op de voet gevolgd. Je kruipt als het ware in de huid van de skiër. Het is merkwaardig dat het beeld op geen enkel moment schokken vertoonde, zelfs mijn val op de grond leek stabieler en eleganter dan hij in werkelijkheid was. Bovendien hoorde ik ook klaar en duidelijk mijn eigen stem en omgevingsgeluiden, zonder geblaas van de wind op de achtergrond. Na deze test snap ik volledig waarom men ongeduldig op de release van de HERO8 zat te wachten. Ik ben vooral benieuwd naar hoe het in de toekomst nog beter kan. Maar dat blijft koffiedik… kijken.

Door Katrien Mergan.

Ontdek nog meer artikels over ...