De Sommebaai is een beetje vergelijkbaar met het Zwin, maar met een oppervlakte van zo’n 6.000 hectare ook weer een heel stuk groter. Er zijn nochtans voldoende overeenkomsten: net zoals het Zwin is het een populaire verblijfplaats voor (trek)vogels, die zich vooral in de Marquenterre, het natuurgebied ten noorden van de baai terugtrekken.
Ten zuiden van de baai ligt Saint-Valéry-sur-Somme, een stadje met een rijk historisch verleden, waar het heerlijk toeven is in de smalle straatjes. Je kunt er een mooie wandeling maken naar Cap Hornu, of eventueel zelfs verder naar Cap Hourdel, waar je een adembenemend uitzicht hebt over de baai en Le Crotoy, het badplaatsje dat aan de noordelijke kant van de baai ligt.
Bij eb trekt het water weg uit de baai en komt het gebied droog te staan. Je kunt er onder begeleiding van een gids de oversteek (traversée) maken, langs de slikken en de schorren. Met een beetje geluk zie je er zelfs enkele zeehonden op de zandbanken.
Nog meer naar het noorden kom je in Fort Mahon, waar je mooie wandelingen kunt maken in het duinengebied of langs de brede stranden, tot aan de monding van de Authie.

Je snuift er de zachte, Japans geïnspireerde zen-sfeer

Drie geheimtips

Kajakken op zee
Vaar met een zeekajak in de Sommebaai. Een van de weinige plaatsen in Europa waar je dit kunt beleven, vlak tegen het wateroppervlak en met de haren in de wind. Je wacht op het getij en peddelt samen met de bemanning naar open zee. Je bent met meerdere personen aan boord, waardoor de boot voldoende snelheid krijgt om voor een fantastische ervaring te zorgen. Het landschap is vanop zee helemaal anders dan wat je als landrat te zien krijgt. Vogels in overvloed: wulpen, zilver- en andere meeuwen, ze zijn allemaal op de afspraak.
Meer info:
vaaenbaie.com
kayak-somme.com

Het natuurpark van Marquenterre
‘De vogels zijn wild… Ze hebben ogen en oren…’. Dat is wat je kunt lezen wanneer je het paradijs van de trekvogels in het noorden van de Sommebaai betreedt. Het vogelpark van Marquenterre is een fascinerende plek waar de mens en de natuur respectvol met elkaar omgaan. Een gebied vol magisch leven met vijvers, duinen, pijnbomen, zee en moeras. Om onze lieve gevederde vrienden beter te ontdekken en hen niet bang te maken, heeft het park van alles voorzien. De kleine houten hutjes stellen ons in staat om de vogels in hun natuurlijke habitat te observeren: de kinderen zullen er veel plezier aan beleven!
Park van Marquenterre, 25bis Chemin des Garennes, Saint-Quentin-en-Tourmont, parcdumarquenterre.com

De Tuinen van Maizicourt
Wie zei ook weer dat parken saai zijn? De Tuinen van Maizicourt zullen deze praatjes definitief uit de wereld helpen! Dit is geen tuin zoals je die thuis aantreft. Maizicourt is een ware ode aan de natuur, een landelijke ervaring in een wonderlijke omgeving. Je ontdekt de tuin rond een kasteel uit de achttiende eeuw, struint door een doolhof vol geurige laantjes en weggetjes. Je snuift er de zachte, Japans geïnspireerde zen-sfeer op en zult verwonderd staan van de bekende, majestueuze Japanse sierkersen met hun schitterende roze kleuren. Maizicourt is ook top voor rozenliefhebbers. En wie helemaal wil verdwalen, moet op zoek naar de stenen kloostergang om uit te rusten, of een voetbad met waterplanten dat je nog nooit gezien hebt.
jardinsdemaizicourt.com

Wist je dat?
– Het stoomtreintje, dat Le Crotoy met Cayeux-sur-Mer verbindt, is een wonderlijk middel om de landschappen van de baai van de Somme te ontdekken.
– In Péronne werd in 1916 de slag aan de Somme uitgevochten. Daarbij vielen meer dan een miljoen slachtoffers! In Péronne en Thiepval kun je 2 musea bezoeken die aan de slag zijn gewijd. Daarnaast zijn er uiteraard veel herdenkingsmonumenten.
– Amiens is vooral gekend omwille van zijn gotische kathedraal, maar een bezoekje met een bootje aan de Hortillonnages is ook redelijk uniek.

Waar verblijven?
Wij bevelen je het fantastische Domaine de Drancourt aan, een verblijfplaats van Vacansoleil. De camping bevindt zich op het landgoed van het kasteel van Drancourt, een paar kilometer ten zuiden van het middeleeuwse stadje St-Valéry-sur-Somme. Koninklijk kamperen, meteen in de groene tuinen van het château. Domaine de Drancourt is een prettige plek voor gezinnen met jonge kinderen. Je kunt riddertje spelen in de kasteeltuin, of plonzen in een van de drie zwembaden, waarvan er bij ééntje het dak open en weer dicht kan. Ideaal voor de verlengde weekends van Hemelvaart en Pinksteren, of gewoon als weekje in de zomervakantie!