Luik: stad van contrasten 

Wie naar Luik spoort, heeft bij aankomst meteen door dat deze stad design en architectuur uitstraalt. Van hypermoderne lijnen in het station Luik-Guillemins zelf, tot de pracht en praal van de Koninklijke Opera van Wallonië en het Prinsbisschoppelijk paleis. 

In het historische centrum komt de geur van vers gemaakte Luikse wafels je tegemoet. Links van je een amalgaam van sfeervolle oude straatjes met geklasseerde panden en rechts van je een oneindig aanbod aan culturele musea zoals het bekende La Boverie gehuisvest in het fraaie Paleis van Schone Kunsten, in 1905 gebouwd voor de wereldtentoonstelling.  

De citadelheuvel laat je even ontsnappen aan de drukte van de grootstad. Dit heuvelachtige, prachtig groene landschap herbergt maar liefst zestig monumenten en vijf geklasseerde plaatsen.   

(Lees verder onder de foto’s.)

Wallonië
Station Luik-Guillemins – SNCB Holding-Eurogare – Santiago Calatrava Citadel van Namen I WBT I © J.P. Remy
Luik
Rue Roture – Luik I WBT I © Nicolas Atetson

Namen: rond de citadel 

Namen – de hoofdstad van Wallonië – is de ideale uitvalsbasis voor een weekend getaway. Bij aankomst wordt je blik meteen gezogen naar de citadel die trots boven de stad prijkt. Van de gerestaureerde ondergrondse gangen is zo’n 500 meter open voor het grote publiek. Je kan moedig naar de top wandelen om vervolgens te genieten van het mooie uitzicht, maar de kabelbaan is een prettig alternatief.  

Eenmaal weer beneden wacht een interessante mix van cultuur en ontspanning. Het voormalige Cultuurhuis van Namen gaat nu door het leven als Delta, een cultuur- en kunstcentrum van maar liefst 6000 m². De stad is ook de geboorteplek van kunstenaar Félicien Rops. Er is in de Waalse hoofdstad een museum dat volledig gewijd is aan zijn oeuvre. In het historische centrum van de stad vind je bovendien een resem vermakelijke adresjes. Of je nu zin hebt in brasseriekeuken, vegan of gastronomisch dineren, de mogelijkheden zijn legio. De avond afsluiten kan zelfs in een awardwinnende hipster cocktailbar.  

(Lees verder onder de foto’s.)

Wallonië
Delta – Namen I WBT I © Christophe Vandercam
Namen
Namen I WBT I © Denis Closon
Wallonië
Citadel van Namen I WBT I © Bons Baisers d’Aurelie

Bergen: terug naar de toekomst 

In Bergen kijkt men graag met een vleugje nostalgie naar het verleden, maar is de blik evenwel gericht op de toekomst. Het architecturale erfgoed en de pittoreske straatjes geven de stad een voorname en historische uitstraling. Enkele voorbeelden van dit grootse patrimonium zijn bijvoorbeeld de collegiale Sint-Waltrudiskerk, de Grote Markt, de tuinen van Mayeur en het kasteel van Havré.  

Het BAM (Museum voor Schone Kunsten) is dan weer hedendaags en strak ingericht. Elk jaar trekt dit museum expo’s aan met internationale flair. Zo word je helemaal meegenomen in de leefwereld van een bepaalde kunstenaar of ondergedompeld in het wel en wee van een artistieke stroming.  

Wie zijn checklist met Unesco-werelderfgoed wil vervolledigen, wordt in Bergen op zijn wenken bediend. Naast het Belfort, behoort ook het fenomeen van de Doudou – een stukje folklore van de stad – tot de lijst. Een beklijvend verhaal dat je meeneemt naar het legendarische gevecht van Sint-Joris en de draak…  

Foto bovenaan: Citadel van Namen I WBT I © Dominik Ketz.

Krijg jij ook al spontaan zin om op citytrip te gaan in Wallonië? Check dan zeker deze website voor nog meer inspiratie. VISITWallonia is bovendien trotse partner van de Belgian Travel Blog Awards die op 17 maart 2023 uitgereikt worden in Tilburg door Thx.agency. #btba2023 #stayjuned

Bergen
Grote Markt – Bergen I WBT I © Bruno D’Alimonte
Sint-Waltrudiskerk – Bergen I WBT I © Gregory Mathelot

Ontdek nog meer artikels over ...