Als een stad heet zoals Valparaiso heet, verwacht je iets wat erop lijkt. Maar wat je ziet, is bijna het tegendeel. Hier vallen geen paradijselijkheden te bewonderen, maar een chaotisch geheel, een patchwork geworpen over vijfenveertig steil in zee aflopende heuvels. Valparaiso is ongeorganiseerd, eigenzinnig, arty maar vooral ongelofelijk prachtig. Het is kleurrijk, poëtisch (met dank aan Pablo Neruda) en muzikaal. Een wandeling langs de met kunst bekladde muren geeft je het gevoel in een openluchtmuseum te zijn. Het is zonder twijfel de mooiste stad van Chili en een van de mooiste steden van Zuid-Amerika. Valparaiso wordt vaak een van de vijf kleurrijkste steden van de wereld genoemd (naast Trinidad in Cuba, de blauwe stad in Marokko, Chefchaouen.)

Sinds 2003 behoort de bijzondere binnenstad van Valparaiso tot werelderfgoed van de UNESCO

Alle heuvels zijn met elkaar verbonden door de zigzaggende straatjes of door de liften op de steilere heuvels. Valparaïso lijkt net een grote gekleurde doolhof, er is geen straat in de stad die parallel lijkt te lopen. De prachtige straatkunstwerken, de gekleurde herenhuizen die zijn overgebleven uit de koloniale tijd, de kerken en de regenboogkleurige huizen op de heuvels maken het een unieke stad. Sinds 2003 behoort de bijzondere binnenstad van Valparaiso tot werelderfgoed van de UNESCO én het is de grootste havenstad van Chili, wat helemaal geen afbreuk doet aan de idylle. Op slechts twee uur reizen ben je hier vanuit Santiago, en dat is naar Chileense normen erg kort.

VALPARAÍSO, qué disparate  eres, qué loco, puerto loco

Ascensores
Sommige heuvels zijn enorm stijl, hoe de abuelas het doen is mij een raadsel. Er zijn gelukkig een aantal liften die je met het grootste gemak naar boven kunnen brengen. Vroeger waren er tientallen liften. Tegenwoordig zijn er nog een stuk of tien over. Het zijn oude houten of metalen karretjes die heel steil omhoog gaan. Als je je kuiten wil sparen, neem dan zeker zo’n karretje.

Pablo Neruda
Dit was het huis van de beroemde Chileense dichter Pablo Neruda. Het is alweer een stevige klim naar boven, maar zeker de moeite waard. De dichter was stapelgek op deze ‘waanzinnige stad’, zoals hij ze doorgaans noemde. Dit dreef hem tot een ode aan zijn geliefde stad. Aangezien de Spaanse ode té mooi is om vertaald weer te geven, pen ik hier een stukje neer van zijn ode aan deze stad die hem altijd wist te verrassen.

VALPARAÍSO,
qué disparate
eres,
qué loco,
puerto loco,
qué cabeza
con cerros,
desgreñada,
no acabas
de peinarte,
nunca
tuviste
tiempo de vestirte
siempre
te sorprendió

Caleta Portales
Valparaíso heeft zijn eigen Caleta Portales, een vissersdorp. Hier kun je heerlijke gerechten proeven die met liefde gemaakt zijn in de restaurants waar elke dag verse vis beschikbaar is.  Als je het liever zelf maak,t kun je hier ook in de ochtend heen komen en wachten op de vissersboten. Onderhandelen maar!

Plaza Matriz
Dit is het historische hart van de stad met een prachtige kerk. Deze werd door de geschiedenis heen zo vaak vernietigd door piraten waardoor ze al vijf keer verbouwd is. Je moet écht naar hier komen om de sfeer op te snuiven en om een gevoel te krijgen van hoe het zeeleven toen was…

Street Art
Valparaíso is een van de graffiti hoofdsteden van Zuid-Amerika, net zoals de hoofdstad van Colombia, Bogota. In het Museo a Cielo Abierto kun je 20 klassieke, kleurrijke muurschilderingen bekijken die gemaakt werden tussen 1969 en 1973 door studenten van het Instituto de Arte. De street art en graffiti versiert het grootste deel van de stad en zorgt ervoor dat de stad echt tot leven komt. Calle Templeman is dé beste plek om street art te zien.

Tip: Wanneer je in Valpo (zo wordt het streetwise doorgaans afgekort door de Chilenen) rondwandelt, moet je even alles achterlaten wat de moderne navigatie betreft: verdwaal er gewoon in, probeer de kunstwerken te ontcijferen en wandel elk straatje onbezonnen in.

Het is eveneens één van de meest dynamische en hipste wijken van de havenstad

Cerro Alegre
Eindig je bezoek aan Valpo zeker met een wandeling naar Cerro Alegre. (letterlijk vertaald: de vrolijke heuvel, daar moét je toch naartoe). Eén van de culturele iconen van Valparaiso is deze mythische berg, omringd door cultuur, de kleuren van street art, bars en restaurants. Het is eveneens één van de meest dynamische en hipste wijken van de havenstad. Je kunt het bereiken via de Peral-lift, aan de kant van de Plaza Sotomayor.
De vrolijke berg is een multiculturele ontmoetingsplaats. Chileense kunstenaars verzamelen zich op deze berg met het prachtige uitzicht en entertainen de mensen met jongleerkunstjes, poëzie, muziek en schilderwerken.

Door Renske Vercammen
Foto’s: Emanuel Parent