Onze charmante collega reisschrijver Marie Monsieur debuteert morgen met een indrukwekkende expositie over Madagaskar bij DE BORGHT & Stassart11 in Mechelen. Beeldende kunst met een krachtige verhaallijn die heel pakkend aantoont hoe drastisch een mensenleven kan veranderen door een chirurgische ingreep. In Antananarivo, de hoofdstad van Madagaskar, liep ze in een ziekenhuis een week mee naast artsen van de ngo Dokters van de Wereld terwijl deze gratis mensen met hazenlippen, brandwonden en tumoren opereerden. Operaties die de locals zelf nooit zouden kunnen betalen, maar die wel gelijkstaan aan een volledig nieuw leven, aan eindelijk geaccepteerd worden door hun medemens en aan opnieuw geïntegreerd worden in de samenleving.

De opbrengst van haar debuutexpo gaat integraal naar Dokters van de Wereld.

De wijze waarop Marie dit op beeld vastlegt in een reeks van zeventien iconische ‘shots’, getuigt van een mooi staaltje hedendaagse kunst. Haar beeldende kunst geeft leed en onrecht een gezicht en vervolgens een glimlach, net zoals het ‘Operatie Glimlach’ project van Dokters van de Wereld. De opbrengst van haar debuutexpo – genaamd ‘Misaotra’ – gaat integraal naar Dokters van de Wereld.
De werken van Marie hangen verspreid doorheen de winkel en in het restaurant, en worden in verschillende formaten verkocht. Daarnaast kunnen mensen het project ook steunen door de aankoop van een postkaartpakket met foto’s uit de expo of door te opteren voor de lunch voor het goede doel bij Stassart11 waarbij er telkens vijf euro naar de ngo doorgestort wordt. De expo loopt tot en met zaterdag 26 oktober 2019.

Als reisjournaliste heeft Marie zowat de mooiste job ter wereld. Hierdoor heeft ze al verschillende uithoeken van de wereld gezien en zich al meermaals mogen onderdompelen in diverse culturen en gewoonten. ‘Als je echt intens betrokken wordt bij hoe het leven er ter plaatse aan toe gaat, dan krijg je een heel andere kijk op reizen.’
Zo ging Marie in maart als journaliste en fotografe mee op missie naar Madagaskar met Dokters van de Wereld, een ngo die al dertig jaar kinderen in ontwikkelingslanden een nieuw gezicht én een nieuw leven schenkt met z’n ‘Operatie Glimlach’ project. Het was voor Marie een absolute openbaring om te zien hoe de chirurgen, anesthesisten en verplegers zich vol overgave inzetten om zoveel mensen te helpen. En nog meer ontroerend was de dankbare blik van alle patiënten op de operatietafel die dankzij de medische hulp zowel fysiek als mentaal geholpen worden, en zich eindelijk goed in hun vel voelen. Vandaar ook de naam van de expo ‘Misaotra’ wat dankjewel betekent in het Malagasi.

Een aangrijpend stuk uit haar reisverhaal: ‘Terwijl ik richting operatiekamer struinde, zaten er rijen en rijen mensen op de grond te wachten voor gratis zorg. Dat kwam binnen. Ook het bloed, de opengesneden lichamen en de wrange geur in de operatiekamers deden duizelen. En dan was ik vooral blij dat ik mezelf achter mijn camera kon verstoppen. De chirurgen deden hun best om een zo steriel mogelijke omgeving te creëren, al was dat niet evident met verroeste tafeltjes, machines van een hele tijd terug en een airco die maar af en toe een zuchtje wind blies. Eeuwig respect heb ik voor ze. Twaalf uur lang de ene patiënt na de andere opereren tijdens hun welverdiende vakantie en dat vijf dagen op rij. Na elke operatiedag liepen we afgepeigerd in onze scrubs tot bij de recovery room. Bijzonder om zien hoe mama’s, papa’s, oma’s, opa’s, zusjes en broertjes ook naar mij kushandjes wierpen wanneer ik voorbij slenterde. Alsof ik de held van het spektakel was.’

‘Ik wilde intieme, kwetsbare beelden maken die tonen hoe dicht ik die week bij de mensen stond’

Marie selecteerde zeventien foto’s die voor haar iconisch zijn en het verhaal weergeven zoals zij het ervaren heeft. Ze wilde een perfecte mix van beelden zodat het verhaal ook non-verbaal duidelijk zou zijn: de dokters en verpleegsters aan het werk, intieme portretten van patiënten en een ruimer beeld van de hoofdstad Antananarivo. De stijl van haar foto’s omschrijft ze als ‘documentairefotografie’. Zo vertelt ze: ‘Ik wilde intieme, kwetsbare beelden maken die tonen hoe dicht ik die week bij de mensen stond. Beelden zonder franjes, allemaal natuurlijk licht of het tl-licht van in de operatiekamers. Zo vind ik foto’s het mooist. Zelfs als dat betekent dat er dan ruis op je beelden komt in moeilijke lichtomstandigheden.’ 

De opbrengst van de expo van Marie gaat – net zoals de inzamelingsactie voor haar verjaardag – integraal naar Dokters van de Wereld. Ook de andere betrokken partijen, waaronder DE BORGHT & Stassart11, bieden hun diensten gratis aan ten voordele van de ngo. Op die manier kan Marie de opbrengst integraal aan Dokters van de Wereld schenken.

De expo ‘Misaotra’ loopt tot 26 oktober 2019 bij DE BORGHT & Stassart11 in de Goswin De Stassartstraat 11, in Mechelen. Voor de klanten is er een privé parking die bereikbaar is via de grote poort in de Schoutetstraat. DE BORGHT is alle dagen open van 9.00u tot 18.00u behalve op zondag. Op maandag is de winkel open maar enkel van 13.00u tot 18.00u. Meer info vind je op: www.deborght.be. Het restaurant Stassart11 is alle dagen open van 11.00u tot 18.00u, behalve op zondag en maandag. Tussen 11.30u en 14.30u kun je er terecht voor een heerlijke lunch. Reserveren is mogelijk via de website: www.stassart11.be.

Foto’s expo: © Astrid Mora

Ontdek nog meer artikels over ...