‘Met What To Drink probeer ik de boeiende markt van alcoholvrije opties onder de aandacht te brengen.’

Esmee merkt op dat er tegenwoordig meer belangstelling is voor de gezondheid van ons lichaam. ‘Vroeger was het alcohol by default, het was de gewoonte om al een glaasje te drinken vanaf 17u. Als je dan niet meedronk, was dat raar.’ Steeds meer mensen realiseren zich dat alcohol risico’s met zich meebrengt en kiezen daarom voor een bewuste manier van drinken. Het is dan ook niet vreemd om doordeweeks geen alcohol te drinken en alleen in het weekend een glaasje. Mensen willen meer keuze hebben dan de traditionele opties en daar spelen non-alcoholische dranken op in.

Klassieke non-alcoholische varianten

De meest gekende alcoholvrije dranken zijn degene die hun originele alcoholische versie nabootsen. Volgens Esmee Langereis is het bij de non-alcoholische wijnen belangrijk ze niet te vergelijken met hun alcoholische versies. ‘Alcohol versterkt de aroma’s van fruit en als je dit weghaalt dan verdwijnt een deel van de smaak.’ Om de alcohol te verwijderen wordt de wijn eerst tijdens een chemisch proces uit elkaar gehaald en daarna terug samengevoegd. Dit maakt het moeilijker om de smaak te behouden en voor ware liefhebbers van wijn kan het daardoor minder goed smaken. Lekkere alcoholvrije wijnen zijn op komst, maar momenteel zijn ze nog schaars. Door de stijgende populariteit willen producenten wel meer moeite steken in het verbeteren van het productieproces. Franse wijnmakers zijn bezig met het zoeken naar de beste druivensoorten voor non-alcoholische wijn en passen hun oogstmomenten aan om het proces van alcohol verwijderen te vergemakkelijken. ‘Door de groeiende bereidheid van consumenten om te betalen voor alcoholvrije dranken, wordt de inzet voor het verbeteren van deze dranken steeds groter, waardoor verandering in opmars is.’

Esmee Langereis geeft toe dat haar voorkeur uitgaat naar alcoholvrij bier. Op de website What To Drink beoordeelt ze Jever Fun als beste optie. Naast bier hebben ook andere alcoholische dranken een alcoholvrije variant en vaak moet je niet ver zoeken. De Belgische Spirits van Nona brengen hun eigen alcoholvrije versie van gin en verschillende cocktails. Esmee verwijst ook naar de hippe site van The Mocktail Club. Zij verkopen kant-en-klare flessen van hoogwaardige blends die niet onderdoen voor hun alcoholische tegenhangers.

Esmee Langereis
The Mocktail Club
Esmee Langereis
Botan
Esmee zegt het op een prachtige manier: de nieuwe gezelligheid is in opkomst

Unieke Smaken

Binnen de Unique Drinks vind je drankjes die speciaal zijn samengesteld om een uniek en vernieuwend concept te creëren. Ze verschillen van klassieke frisdranken en tonen geen gelijkenis met de gekende klassieke alcoholische dranken. Esmee vermeldt enthousiast Bôtan, een distilleerderij die artificiële smaken afschrijft. Ze keren terug naar de natuur en verzamelen kruiden, bloemen en specerijen die samen een intens en complex smakenpalet vormen. Hun non-alcoholische blends zijn daarmee niet enkel uniek en hip, maar ook een stuk gezonder dan een alcoholische variant.

Drankjes met een doel

Volgens Esmee zijn er ook drankjes op de markt die proberen een specifiek effect teweeg te brengen. De Functional Drinks bevatten naast hun basisingrediënten ook andere toegevoegde ingrediënten, zoals vitaminen, kruiden of andere stoffen die beweren extra gezondheidsvoordelen te bieden. Ze zijn ontworpen om niet alleen de dorst te lessen, maar ook om een specifiek doel te bereiken. Na een paar glaasjes kunnen ze zorgen voor een ontspannen en plezierig gevoel. Functional drinks worden steeds populairder vanwege de belangstelling van beroemdheden. Zo hebben Bella Hadid en Katy Perry respectievelijk Kin Euphorics en De Soi. Beide merken gebruiken adaptogenen om stress te verminderen. Esmee haalt het merk Three Spirit aan, dat naar eigen zeggen ‘ingrediënten kiest om je goed te doen voelen’. Op hun website vind je drankjes met namen zoals “social elixir”, waarbij telkens wordt vermeld hoe je je voelt na het drinken.

De nieuwe gezelligheid

Waarom kiezen voor alcoholvrije dranken? Het draait allemaal om de ervaring. Of je nu wel of niet alcohol wilt drinken, iedereen wil gewoon plezier hebben tijdens een avondje weg. Het is geweldig om dan andere opties te hebben die je kunnen laten deelnemen aan de leuke sfeer, iets waarmee je kunt pronken en waarover je kunt praten. Denk aan een trendy mocktail, een kruidenelixir of een functionele drank die net dat beetje extra biedt. Geen alcohol drinken hangt vaak nog vast aan het idee van niet gezellig te zijn. Dankzij de hippe alternatieven die beschikbaar zijn, ontstaat er een nieuwe dynamiek. Esmee Langereis zegt het op een prachtige manier: de nieuwe gezelligheid is in opkomst. Het gaat erom dat je een leuke ervaring hebt, samen momenten deelt en iets moois of leuks op tafel hebt staan, en dat kan net zo goed een glas alcoholvrij bier zijn.

Benieuwd naar meer? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van What To Drink en neem zeker een kijkje op de website die tal van leuke en hippe alcoholvrije alternatieven bevat om net eens iets nieuws te proberen.

Tekst en illustraties: Kato Delrue.

Esmee Langereis
Three Spirit

Ontdek nog meer artikels over ...