Na eerst voor ELLE te werken, heeft Anne sinds januari 2018 het bedrijf Bio’ty Lab overgenomen. Het is een webshop en winkel met natuurlijke en biologische beautyproducten. Daarnaast is ze ook de trotse schrijfster van haar reisgids over Ibiza. De uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts benaderde haar enkele jaren geleden om een boek te schrijven. Na lang twijfelen, ze wilde natuurlijk niet dat alles nog drukker ging worden op het eiland, besloot ze toch mee te werken. Waarom? Ze wil mensen hun vakantie beter maken. Zeven à acht jaar geleden startte ze met de reisgids en jaar na jaar past ze hem aan, aangevuld met de nieuwste adresjes die Ibiza in al zijn glorie laten zien.

Een familieverhaal

Zoals in haar boek geschreven staat, heeft Ibiza een sterke emotionele waarde voor Anne. Ze vertelt met nostalgie het verhaal achter haar liefde voor het eiland. “In 1979 bouwde mijn opa een huis op Ibiza. Een vriend van hem had een berg gekocht en zocht vrienden om lapjes grond aan te verkopen.” Bijgevolg zat haar opa samen met nog een paar andere Belgen op het toen nog niet bekende eiland.

“Mijn opa heeft daar als een van de eerste Belgen een lap grond gekocht en er een typische Finca gebouwd. Een jaar na zijn komst zijn mijn ouders er getrouwd. In 1982 ben ik geboren en sindsdien spendeer ik elke vakantie daar. Ik ben afkomstig uit een grote familie, dus samen met mijn neven en nichten zorgden we er voor een gezellige drukte. En zo beleefde ik mijn zomers op Ibiza. Ik ga er ongeveer al 40 jaar heen, van mijn geboorte tot nu.” Zo maakt Anna ook deel uit van een van de eerste Belgen ooit op Ibiza. Ze heeft het eiland zien evolueren van desolaat en rustig naar een dynamisch eiland dat jaarlijks miljoenen bezoekers verwelkomt.

Koba by UM
Ibiza
Babylon beach
Ibiza
Veel mensen onderschatten hoe mooi het eiland te voet is

Ibiza van Noord tot Zuid

De reisgids is ingedeeld in de vier verschillende windrichtingen die je meevoeren naar het moois dat elke kant te bieden heeft. Dankzij deze onderverdeling kan je persoonlijk de plaatsen afvinken die jou het meeste aanspreken. Ga je voor de typische feestervaring, ga dan naar het zuiden. Wil je tot rust komen in een serene omgeving waarbij je de uitgestrekte zandstranden ontdekt, dan bezoek je beter het Noorden of het Oosten. Voor families die een gezellige drukte willen opzoeken is het Westen ideaal. Anne beschrijft hoe Ibiza voor haar de natuur symboliseert en raadt dan ook aan om te hiken op het eiland. Door te wandelen doorkruis je prachtige rotspartijen, verlaten stranden en kan je zwemmen in de natuurlijk zwembaden van het binnenland. “Veel mensen onderschatten hoe mooi het eiland te voet is, maar ik raad wel aan om een gids nemen. Zonder gids raak je namelijk de weg zeer snel kwijt, want je begeeft je in ongerepte natuurgebieden en uitgestrekte bossen. Het is een kant van Ibiza die nog niet door velen ontdekt is, denk ik.”

Anne geeft ook nog een gouden tip voor toekomstige reizigers. “Het is een must om een auto te huren, zo geraak je makkelijk van de ene naar de andere kant. Huur zeker geen brommer, er zijn geen fietspaden en mensen rijden soms te snel en bruusk. Kortom, zeker niet doen.”

Een perfecte dag

Hoe ziet Anne haar ideale dag op Ibiza eruit?

“Ik zou niet te laat opstaan en vervolgens gaan ontbijten bij Passion Café in San José. Daar hebben ze lekkere ontbijtopties die ook nog eens gezond zijn. In de voormiddag zou ik even shoppen en het mooie San José verkennen. Gelegen op het strand van Cala Jondal bevindt zich een bohemien chic eettentje genaamd Casa Jondal. De inrichting schreeuwt Ibiza met het vele riet en hout vlak aan het witte zandstrand. Hier zou ik een hele dag blijven om me daarna klaar te maken voor de avond. Op Puertas del Cielo, een uitkijkpunt is in het noordwesten bovenop hoge rotsen, kan je genieten van het prachtig zicht op de ondergaande zon. Ten slotte eindig ik mijn dag met een etentje in Ibiza-stad. Daar hangt altijd een gezellige drukte, waar je ook nog kan shoppen, iets drinken en uitgaan als je er zin in hebt.” Anne vertelt dat de leukste periode om het eiland te bezoeken in mei, juni, september en oktober is. “De maanden juli en augustus zijn vaak simpelweg te druk en te warm.”

Up-to-date

“Ibiza is het eiland van de verandering en van de vooruitgang, vertelt ze in haar gids.” Anne bevestigt hoe belangrijk het is om regelmatig na te gaan of de kwaliteit van de adresjes constant blijft over de jaren. Dat maakt de reisgids ook de ideale metgezel tijdens jouw volgende reis. Het eiland is constant in beweging, het is een va-et-vient van verschillende invloeden en daarom belangrijk het boek jaarlijks up te daten”. Met haar reisgids probeert ze het gevoel van haar tweede thuis naar anderen nieuwsgierigen over te brengen. Ze noemt het ook wel haar ‘persoonlijk reisboekje’. “Mijn reisgids is gemaakt met heel mijn hart, het is een boek waarmee ik een gevoel wil overbrengen. Alles komt puur uit mijn ervaring, mijn jeugd en bovenal mijn liefde voor Ibiza.”

‘I never believed in love at first sight until I saw Ibiza’ is de derde Ibiza-gids van de succesvolle reeks en kost 22,50 bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts! Zin in nog meer Ibiza? Lees dan zeker de laatste ervaringen van columnist Bart Cop.

Tekst en illustraties: Kato Delrue.

Ontdek nog meer artikels over ...