Soms is de gastronomie – pun intended – een krabbenmand. Maar soms is de solidariteit zo groot dat zich op de asse van een grote crisis allerlei initiatieven vormen. Kris Vandorpe verdeelt al een tijdje vanuit Merelbeke een aantal exquise Japanse producten, en hij is ook de verdeler van de bekende Green Egg barbecuetoestellen. In die hoedanigheid ontmoet hij dagelijks chefs, in alle windstreken van het land. Die chefs zaten met de handen in het haar sinds 15 maart. Take-away of niet? Onder welke vorm? Voor welke prijs? En hoe krijg je die gerechten bij je kopers?
Een aantal chefs zag die veredelde vorm van traiteurschap niet zitten. ‘Het Hof Van Cleve past niet in een doosje,’ zei Peter Goossens, en gelijk had hij. Een bewerkelijke sterrenkeuken is lastig om thuis na te doen. ‘Het kan nooit de bedoeling zijn dat je thuis nog uren in de weer bent om alles af te werken,’ vertelt Seppe Nobels daarover. En dus kookte tweesterrenchef Filip Claeys bijvoorbeeld enkel eenvoudige gerechten, zoals hij die thuis voor het gezin bereidt. Daar is hij nu overigens mee gestopt, om zich weer volop op De jonkman te kunnen concentreren.
Seppe Nobels daarentegen wil de keuken van Graanmarkt 13 nog minstens tot het einde van de zomer bij de mensen thuis brengen. En Broes Tavernier gaf te kennen dat hij de deuren van het restaurant niet opent voor eind juni. ‘Dat gaat gewoon niet. Je kunt de mensen geen gezellige beleving schenken als er tegelijk anderen met afhaalbakjes tussen de tafels lopen.’ De chef uit Aalter liet wel zijn delicatessenwinkel Eetalage volop draaien tijdens de crisis, en het is de bedoeling dat je ook daar je gerechten kunt blijven oppikken.

De rest van de instructies kan zelfs door een kleuter worden opgevolgd

Het take-awaymenu van ’t Vijfde Seizoen kost 49 euro per persoon en het omvat drie hapjes, voorgerecht, hoofdgerecht, dessert en enkele mignardises. Optioneel is er nog een tussengerecht, tijdens de maand juni venkelsoep met petit gris de Namur-slakjes en groene kruiden, en dat kost 6 euro per persoon.
Ik proefde het menu van de maand mei en kreeg vooral veel kwaliteit voor weinig geld. Er was een flan van bloemkool met Noordzeekrab, currymayo en parmezaankrokant, een stukje terrine van konijn met notenkrokant en vinaigrette en een risotto van tomaat, basilicum en hazelnoot, die ik gedurende 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C moest afwerken. De krokantjes en vinaigrettes worden in aparte micro-recipiëntjes meegegeven, zodat je die, nou ja, respectievelijk krokant en pittig kunt houden. Stickers in blauw, groen, geel, rood duiden aan welke garnituren er bij welke gerechten passen. Hoge score ook voor het gebruiksgemak. ’t Vijfde Seizoen raadt bij het begin van de aanwijzingen aan om de oven alvast op 180 graden voor te verwarmen, de rest van de instructies kan zelfs door een kleuter worden opgevolgd. Of wat moeten we vinden van ‘Leg het notenkrokant bij het hapje en druppel er de vinaigrette op’?
Ook de carpaccio van Holsteinrund scoort hoog aan tafel. De kinderen kunnen de krokante uitjes best smaken, al zou dat ook een gevolg kunnen zijn van een zekere Bicky-liefde. Soep is bij chef Tavernier trouwens nooit zomaar ‘soep’. Hier krijg je een volwaardig gerecht, waarbij je dotjes crème van broccoli, broodcroutons en gerookte forel in een bord schikt, om die lekkernijen vervolgens met warme aspergesoep te overgieten.
Als hoofdgerecht toveren we zowaar kreeft op tafel thuis, een voorrecht dat ons nog maar zelden is te beurt gevallen, zo tussen de pot jam en de doos chocopops van ’s ochtends. Op het papier met aanbevelingen staat: ‘De ovenschaal ZONDER DEKSEL gedurende 12 tot 15 minuten in voorverwarmde oven van 180° C plaatsen.’ De oven hadden we al juist. En dat deksel van het kommetje halen, daar hoef je ook geen trigonometrie voor te studeren.
De kreeft smaakt uitstekend onder kruidenkorst. De zwartgetinte pasta is randje krokant en de biotomaatjes uit Ruddervoorde geven een toets extra umami aan de bereiding. Of er nog wat bij kan? Welaan, het toetje dan. Dat bestaat uit rabarber, aardbeien uit Bellem, citroen, basilicum en – uit aparte potjes – meringues en crumble. Neem er ook nog maar de koffiemignardises bij, een chocoladezandkoekje, een rocher en een chocoladereep met gezouten karamel en pinda van Joost Arijs, en je hebt samen met mij begrepen dat 49 + 6 euro een koopje is voor dit type take-awaykwaliteit.

Door Toni De Coninck
Foto’s Heikki Verdurme

De gerechten van Broes Tavernier (’t Vijfde Seizoen) zijn op dinsdag, vrijdag en zaterdag af te halen bij Atelier 833, Hundelgemsesteenweg 833 (doh!) in Merelbeke. In Aalter is dat elke dag van de week, af te halen bij Eetalage. Bestellen kan telefonisch of per mail, via 09/351.74.60 of restaurant@tvijfdeseizoen.com. Graag 1 dag vooraf bestellen. Het menu voor de maand juni omvat o.a. handgepelde garnalen met biotomaat, en parelhoen met asperges en morieljes. Meer info: tvijfdeseizoen.com.

Ontdek nog meer artikels over ...