Wie ooit in Tenerife geweest is, weet wat papas arrugadas zijn. Deze kleine aardappeltjes worden gekookt in water met flink wat grof zeezout en geserveerd met een pittige rode of groene saus, die de Canariërs zo liefdevol benoemen als mojo rojo of verde. Elke kok of huisvrouw zal wel zijn eigen recept hebben en daar ook bij zweren. Ze nemen het me vast niet kwalijk dat ik er mijn eigen draai aan gegeven heb. Voor mijn Belgische vrienden die in Tenerife zitten: geniet van de zon en van de stilte, nu het er wat kalmer is.

Wat hebben we nodig?
600 g krieltjes (rood of wit), gewassen
1200 ml water
120 g grof zeezout
2 tenen knoflook, gepeld
1/2 groene paprika, in blokjes gesneden
1 koffielepel komijnzaadjes
snuif grof zeezout
1 stukje baguette, grofgesneden
1 eetlepel rode wijnazijn
1/2 bussel bladpeterselie, grof gehakt
olijfolie
2 tenen knoflook, gepeld
1/2 rode paprika, in blokjes gesneden
1 koffielepel komijnzaadjes
snuif grof zeezout
1 koffielepel zacht paprikapoeder
1 stukje chilipeper, ontpit en grof gehakt
1 stukje baguette, grofgesneden
1 eetlepel rode wijnazijn
olijfolie

Hoe gaan we te werk?
Doe de krieltjes in een pot met een zware bodem, type Le Creuset.
Doe het water in de pot en zorg dat de bovenkanten van de krieltjes niet bedekt zijn met water. Strooi het zout over de aardappeltjes.
Breng de aardappeltjes aan de kook, zonder deksel.
Ondertussen maken we de sausjes klaar.
Mojo verde: neem een hoge maatbeker en doe daar de look in met de paprikablokjes, komijnzaadjes, het zout, het brood, de wijnazijn en de peterselie. Zet de staafmixer in de beker en mix zo glad mogelijk. Voeg olijfolie toe en blijf mixen tot je de gewenste consistentie bereikt hebt. De hoeveelheid olijfolie zal afhangen van hoe dik/lopend jij jouw mojo wilt.
Mojo rojo: neem een hoge maatbeker en doe daar de look in met de paprikablokjes, komijnzaadjes, het zout, het paprikapoeder, de chilipeper, het brood, de wijnazijn. Zet de staafmixer in de beker en mix zo glad mogelijk. Voeg olijfolie toe en blijf mixen tot je de gewenste consistentie bereikt hebt. Ook bij deze mojo zal de hoeveelheid olijfolie afhangen van hoe dik/lopend jij jouw mojo wilt.
Laat de aardappeltjes volledig gaar worden. Het water zal uitgekookt zijn.
Strooi wat extra grof zeezout over de aardappeltjes en schud de pot een paar keer over en weer op het fornuis. Op deze manier zullen de aardappeltjes drogen en nog wat meer zout opnemen.
Serveer de papas arrugadas met de sausjes.

TIP:
Het brood is facultatief in de mojo. Ik vind het wel fijn om er wat brood in te doen, zodat de saus wat dikker is. Dompel de aardappeltjes onder in de mojo naar keuze. Kan je niet kiezen? Ik ook niet, vandaar dat ik ze ook allebei maak. Je kan de sausjes trouwens een tijdje bewaren in de koelkast. Superlekker bij vis en vlees! Je kan gegrilde paprika uit een bokaal gebruiken voor de mojo rojo. De komijnzaadjes zijn niet facultatief, die horen er gewoon in. Je kan ook een goede vijzel gebruiken en de staafmixer in de kast laten staan.

Door Cathy Van de Moortele (Koken en Hoge Hakken.)

Ontdek nog meer artikels over ...