West-Vlaanderen

In een Lokaalmarkt koop je groenten en fruit boordevol vitamines, vlees van dieren die een mooi leven geleid hebben, brood met volle smaak zonder meelverbeteraars en zoveel meer. Voor een bezoekje bij Lokaalmarkt kun je gerust de kinderen meenemen. Er is een kinderatelier waar ze zich onder begeleiding kunnen uitleven. De meeste markten vind je in West-Vlaanderen, maar er zijn er ook een aantal in Oost-Vlaanderen. Voor je lokale boodschappen in een gezellige sfeer ga je naar Deerlijk, Roeselare, Brugge, Heule, Ieper, Gent of Deinze. Meer info via de website.

Biobes is een buurtwinkel in Beernem waar je terecht kunt voor biologische voeding, een gezellige ontmoetingsplek en informatie over duurzaam winkelen en leven. Biobes wil voedselverspilling tegengaan en overtollige verpakkingen vermijden door mensen aan te moedigen om hun voeding in bulk aan te kopen. De winkel vind je terug in de Reigerlostraat 10, Beernem.

Biobedrijf Vermeulen is een koninkrijk vol tomaten. Je vindt er 100 verschillende tomatensoorten in alle maten en vormen. Hoewel de tomaten overduidelijk een specialiteit zijn, kweekt Philippe Vermeulen ook nog andere groenten zoals komkommer, aubergine, courgette, sla, selder… én kun je er terecht voor een heerlijk stuk biologische kip. Topchefs van driesterrenrestaurants komen naar hier voor hun producten. Van half april tot eind oktober kun je je inkopen doen in Tuinbouwstraat 2a, Ruddervoorde.

Voor een karaktervolle smaak in je varkensvlees moet je bij Hof ter Meulen zijn. De boerderij kweekt mangalica-wolvarkens met respect voor dier en omgeving. De varkens krijgen de ruimte en vrijheid om buiten te modderbaden. In de lente kun je er ook terecht voor Vlaamse witte asperges en volle grondaardbeien. De hoevewinkel van Hof ter Meulen biedt ook producten van andere landbouwers in de buurt aan. Die vind je in De Haan, Ter Bieststraat 7.

Voor je zuivelproducten kun je bij hoeve Zuid-Bellegem in Ieper langs. Wat startte als een hoeve voor hoeveboter en karnemelk groeide uit tot een divers assortiment met verse yoghurt, plattekaas en biologische hoeve-ijs. Meer info via de website van 100% West-Vlaams.

Oost-Vlaanderen

In De Wassende Maan in Astene vind je groenten van eigen teelt, en een gamma groenten en fruit van collega-bioboeren. Daarnaast vind je er ook een uitgebreid totaalassortiment aan biologische en/of biodynamische vers- en droogwaren, brood van ambachtelijke bakkerijen, vlees van eigen kweek, glutenvrije producten, voedingssupplementen, onderhouds- en verzorgingsproducten.
Beekstraat 35, Astene (Deinze).

Smaak van Waas brengt het lekkers van het Waasland op je bord. Zij zorgen ervoor dat je ‘boer-gondisch’ kunt genieten van producten die gemaakt, gekweekt of geteeld zijn door sympathieke Waaslanders. Je plaatst je bestelling via hun website en zij komen het leveren.

Met al dat lekkers van het Meetjesland kun je beter Mmm-eetjesland zeggen. De coöperatieve brengt 30 hoeve- en streekproducten samen op haar website waar je gemakkelijk je bestelling kunt plaatsen. Je kiest ervoor om de bestelling bij jou thuis te laten leveren of je af te halen in een lokaal afhaalpunt.

De Vlaamse Ardennen heeft meer dan zijn prachtige omgeving te bieden. Naast natuurpracht heeft het ook verrassend lekkere streekproducten. Vlapas zet die in de kijker en zorgt voor een familiaal, gemoedelijk, sociaal en authentiek gevoel op je bord. Je kunt je bestelling afhalen op Hoeve ’t Alkeveld in Zottegem of laten leveren bij jou thuis.

Naast de verschillende coöperatieven zetten we graag een inspirerende boerderij in de spotlights. Time to Meat greep terug naar een oude traditie om bewuster te genieten van vlees. De boer kweekt, slacht en verdeelt de Wagyurunderen zelf. Hij slacht pas als elk deel van de koe verkocht is waardoor je het samen deelt op een eerlijke en duurzame manier. Je kunt je vleespakketten bestellen via de website of eens langsgaan in de hoevewinkel voor diverse streekproducten. Daarvoor moet je aan de Grote Steenweg 17 in Lede zijn.

Bij de boer
De dieren grazen in een open weide en brengen hun jeugd samen met de moeder door

Antwerpen

Smaakhoeve De Lochtenberg maakt unieke kazen volgens eeuwenoude tradities en eigentijdse technieken. Ze dragen zorg voor hun koeien en het proces om zo voor een vers, echt, eerlijk, authentiek en duurzaam product te zorgen. In de boerderijwinkel kun je terecht voor dagverse zuivelproducten, biologische groenten en fruit, kruiden, sausen, sappen… Bezoek de hoeve in Merksplas, Lochtenberg 3c.

De hoevewinkel van de gebroeders Vercammen zorgt ervoor dat jij je kunt uitleven in de keuken met gezonde en verse groenten. Men werkt er samen met telers uit de buurt om je een uitgebreid assortiment te bezorgen. Daarnaast kun je er ook terecht voor biologische noten, pitten, quinoa, granola, muesli… Breng eens een bezoek bij de hoevewinkel in Tallaart 78, in Lier.

Bij Puur Local vind je kwaliteitsvlees. De boerderij draagt zorg voor zijn dieren zodat het sappig en mals gemarmerd vlees kan aanbieden. Het werkt samen met andere boeren uit de omgeving om je te voorzien van biologisch vers vlees, zuivelproducten, aardappelen, seizoensgroenten, vers gemalen meel en hazelnoten. De producten kun je kopen in Hodonk 66, Retie.

In Oud-Turnhout vind je een fruitteelt die al drie generaties meegaat. De telers van Roes groeiden op tussen de appelen en peren en kregen de passie met het bloed mee. Ze handplukken de vruchten met veel vakkennis als ze op hun lekkerst zijn. Naast appelen en peren verkopen ze ook nog kersen, tomaten, sappen, siropen, confituur en honing. Die kun je vinden in hun winkel in Oud-Turnhout, Herentals of Zoersel. Meer info op de website.

Limburg

De Vleeshoeve Strauven in Borgloon kweekt zijn runderen op een zo natuurlijk mogelijke wijze. De dieren grazen in een open weide en brengen hun jeugd samen met de moeder door. De hoeve besteedt veel aandacht aan de voeding van de runderen om je een lekker stuk biologisch vlees aan te bieden. In de slagerij vind je ook nog varkensvlees, lamsvlees, kip en kalkoen. Je vindt hen terug in de Neremstraat 1, Borgloon.

’t Bakhuis is een gezellige plek waar je terechtkunt voor verse zuivelproducten én een hapje en een drankje. Men verkoopt er pannenkoeken en wafels met melk en eieren rechtstreeks van de boer, én je kunt er ook alles kopen om zelf aan de slag te gaan. ’t Bakhuis voorziet momenteel take-away. Ga eens langs bij Ulvend 3, Sint-Martens-Voeren.

Voor je fruit of aardappelen moet je bij boerderij Vlekken zijn. Vader en zoon geven al jaren het beste van zichzelf op het veld om de sappigste appels, peren, aardbeien en kersen en de beste aardappelen te telen. De hoevewinkel vind je in Sint-Truiden, Luikersesteenweg 192.

Bij de boer

Vlaams-Brabant

In Leuven en Wemmel vind je Färm, een biowinkel die rechtstreeks in contact staat met zijn producenten zodat je biologisch, lokaal en ethisch kunt consumeren. Je vindt er alles, van voedingswaren tot verzorgingsproducten of onderhoudsproducten. Meer info via de website.

Content toont de passie van de boer in zijn winkel. Je koopt er lokale producten in de hoeveelheden die jij nodig hebt. Je neemt je eigen dozen, potten of zakken mee en vult die met jouw gewenste hoeveelheid. Zo proberen zij te zorgen voor een lagere kost en minder verspilling van energie en grondstoffen. De winkel vind je in de Tiensestraat 259, Leuven.

Bij Van het Lindeveld kun je terecht voor hoevevlees. Zij verkopen vlees van Belgisch Witblauw en Black Angus. De boerderij gaat creatief om met de coronacrisis en organiseert een openluchtwinkel ‘drive-in’ waar ze samen met lokale landbouwers en handelaars een uitgebreid aanbod verkopen. Met de auto baan je je een weg door de boerderij met een bestelbon aan de voorruit. De boeren nemen je bestelling erbij en plaatsen die veilig in jouw koffer. Je doet je boodschappen zonder je auto te verlaten. De boerderij won ook de prijs van ‘schoonste boerenweide’ van Vlaanderen. De koeien grazen er op een idyllische plek. Meer info via de website. De drive-in doe je in de Lindestraat 11, Melkwezer.

Door Jorien Conickx.

Ontdek nog meer artikels over ...