Mariello

Bij deze recent geopende hotspot in ’t Stad vind je een verscheidenheid aan taglio pizza’s, een delicatesse uit Rome. Ze worden belegd met Italiaanse lekkernijen zoals oregano, burrata, parmaham en zo veel meer. In tegenstelling tot de meeste traditionele Italiaanse eetplekken, bieden zij ook een vegan aanbod. Daarnaast kan je je ook laten verleiden door een van hun Italiaanse zoetigheden zoals hun gevulde cornetti (de Italiaanse variant van een croissant) met pistache of Nutella. Che bontà!
Hopland 46

Piadina

Dit platbrood is afkomstig uit de Emilia-Romagna streek in Italië. Het wordt gemaakt van bloem, ossenwit of reuzel, gist, zout en water of melk. Soms wordt het ook wel eens de croque-monsieur van Italië genoemd, aangezien het gebakken wordt in de pan en meestal gevuld is met kaas, vleeswaren en groenten. Piadina in Antwerpen serveert dit gerecht met een oneindigheid aan vullingen. Je kan ze ook helemaal zelf samenstellen!
Nationalestraat 82

Cuore di Puglia

Chef Emanuele heeft letterlijk zijn hart vanuit Puglia naar Antwerpen gebracht. Bij deze traiteurzaak of trattoria kan je bereide gerechten vinden, maar ook even blijven steken om te genieten van een heerlijke pizza. Ze bieden ook cateringservices aan voor jouw volgende feestje.
Nationalestraat 108

Pastificio da Lory

Loretta en dochter Niné runnen al sinds 2018 hun traiteurzaak in Antwerpen. Het is niet alleen een pastashop met een waaier aan Italiaanse delicatessen, maar ook een gezellig lunchrestaurant. Hun pastamenu verandert iedere week, maar je kan er ook een van hun rijkgevulde panini of salades proeven.
Hopland 27

Cannolo Bar

Uitbaters van het verfijnde Siciliaanse restaurant Arrikiiati besloten om hun passie uit te breiden. Bij Cannolo Bar kan je je laten verleiden door een van de artisanale cannoli of andere Siciliaanse gerechten zoals arancini, zuurdesem panelle, etc. Klinkt dit een beetje Chinees? Breng dan zeker eens een bezoekje en laat je verrassen door al het lekkers.
Huikstraat 2

Piadina
Pastificio da Lory
Cannolo
Cuore di Puglia

Nonno Tiramisu

Wat zou Italië zijn zonder tiramisu? Een stapeltje van een luchtige biscuit, zoete mascarpone, koffie, een vleugje likeur en afgetopt met bitter cacaopoeder om het plaatje uit te balanceren. Nonno Tiramisu blijft niet bij de traditionele variant, maar gaat een stapje verder. Je kan er makkelijk eenpersoonsdoosjes meenemen die gevuld zijn met verschillende tiramisuvarianten. Zo hebben ze er met pistache, speculoos, appel-kaneel en enkele specials!
Vlasmarkt 26

La Focacceria

Italian fine dining én sharing? Yes, bij La Focacceria kan je verfijnde Italiaanse gerechtjes delen met je vriend, vriendin of familie. Francesco en Julia verwelkomen je met plezier in hun restaurant voor lunch, aperitivo en diner. Zet de Apérol Spritz maar klaar!
Mechelsesteenweg 76

Pici

Elke dag maken de chefs van Pici verse pasta voor je neus klaar. Die wordt vervolgens geserveerd in rijkelijke sauzen op basis van biologische groenten. Het gezellige restaurant is gevestigd op twee plaatsen in Antwerpen.
Muntstraat 2
Dageraadplaats 13

Kestè

Team dunne of team luchtige pizzakorst? Als je bij de laatste groep aansluit dan zal Kestè zeker niet teleurstellen. Hier kan je de beste Napolitaanse pizza’s van ’t Stad proberen met de fijnste ingrediënten. Ben je toch meer een liefhebber van pasta, dan kan je zeker een van hun pastasuggesties uitproberen. Wanneer je binnenstapt, voel je je meteen een beetje op reis in La Bella Italia. Het interieur geeft je het gevoel dat je zit te dineren in een van de kleine straatjes in Napels, waar de waslijnen met uitgehangen kleren boven je hoofd hangen.
Lange Koepoortstraat 20

Nova Pinseria

Deze zaak staat bekend voor zijn pinsa Romana. Deze vierkante pizza uit Rome, waarvan het deeg 48 uur rijstijd nodig heeft, is luchtig en krokant tegelijkertijd. Nova Pinseria brengt dit concept helemaal naar Antwerpen om met lokale ingrediënten voor een ware smaakbeleving te zorgen. Hun menu is beperkt, maar de versheid spat ervan af!
Volksstraat 63

Pici
Nova Pinseria
Kestè

Spritz

Voor de vegan(liefhebbers) onder ons zal deze plek zeker in de smaak vallen. Het charmante Italiaans restaurant wordt uitgebaat door Luna Trapani. Zij stopt de meest traditionele (maar ook meest creatieve) Italiaanse gerechten in een plantaardig jasje. Van gefrituurde ‘calamaris’ tot een carbonara met ‘spek’. Bij Spritz is het niet onmogelijk. Zelfs de ferventste vleeseters zullen van hun sokken geblazen worden door Luna’s kookkunsten!
Oude Koornmarkt 11

Paesano

Het Napolitaans restaurant is een combinatie van traditionele en moderne toetsen. Ook voor wat live cooking is dit de ideale plek. Je hebt er namelijk de mogelijkheid om je verse fettuccine te laten draaien in een geflambeerd kaaswiel die wordt afgewerkt met versgeraspte truffel. De obers weten je absoluut om je vinger te draaien met hun moves. Hun secondi, in Italië vooral vlees- en visgerechten, bestaan uit indrukwekkende planken met gegrild vlees. Voor speciale gelegenheden (of misschien ook niet) kan je je wagen aan hun desserttafel. Hierbij wordt je tafel letterlijk bedekt met een tafelpapier waarop de zoetigheden casual worden ‘gegooid’.
Limbastraat 1

Danieli il Divino

Iets buiten het centrum in het mooie Park den Brandt vind je dit grandioze en klassieke restaurant. Het interieur wordt getypeerd door zijn glazen veranda, de rode fluwelen zetels en imposante luchters. Maar hun eten is de ster van de avond. Zowel pizza’s, pasta’s als een indrukwekkende wijn- en champagneselectie vormt deel uit van de uitgebreide menukaart. Ook tijdens de koudere dagen kan je op hun verwarmd terras genieten van de Italiaanse keuken.
Beukenlaan 12

Le John

Voor wie de fijne Italiaans-Vlaamse keuken wil opsnuiven is Le John de place to be. Dit verborgen plekje in ’t Zuid is perfect om verfijnde kost te proeven. Het art-decorestaurant is ingericht met vintage meubels en kunstwerken die je meteen wat posh doen voelen. Je hebt keuze uit verschillende, maar beperkte voor- hoofd- en nagerechten met een goede prijskwaliteitsverhouding.
Kasteelpleinstraat 25

Materia

Chef Luigi en gastvrouw Melinda verwelkomen graag Italiaanse fijnproevers in hun finedining restaurant in de Antwerpse wijk Zurenborg. Met hun gerechten willen ze door middel van verschillende verwerkingstechnieken, of zoals ze het zelf noemen materia, een culinaire ervaring aanbieden met seizoensgebonden producten. Hun menu bestaat uit een wisselend driegangenlunchmenu en een vier- of vijfgangenmenu met optie tot een aangepast wijn- of saparrangement.
Dageraadplaats 3

Door Eline Janssens.
Foto boven: © La Focacceria.

Paesano
Spritz
Materia

Ontdek nog meer artikels over ...