Trouwe lezers van june. zullen zich herinneren dat steller dezes in een vorig leven hoofdredacteur was van VAB-Magazine en daarvoor al jaren aan de slag was als culinair journalist bij datzelfde magazine. Toen eind de jaren 90 de culinaire rubriek een nieuw leven werd ingeblazen, verzocht de redactie mij een artikel te maken over de meest spraakmakende restaurants in de stad Antwerpen. Onze redactie huisde toen nog aan de Sint-Jacobsmarkt, waardoor het merendeel van deze plekken te voet of in het slechtste geval met de tram kon worden bereikt. Het Zuid was toen nog een lichtelijk ongure plek die pas goed vijftien jaar later ‘so hip it hurts’ zou worden. Aan de Oude Leeuwenrui zat toen eigenlijk alleen maar het populaire Spaanse restaurant Las Mañas, waar we – ik zal het nooit vergeten – 800 frank betaalden voor een fles Milmanda (zoek het gerust even op, ze gaan in aankoopprijs vlot over de vijftig euro nowadays).

Wouters & Co waren hun tijd ver vooruit

Maar goed, we wijken af. Twee van de zeven bezochte restaurants konden toen trendsettend en visionair worden genoemd: het inmiddels terziele gegane La Luna (geweldig restaurant!) en een wat we toen Californische wijnbar noemden (stel je voor!), het Pazzo van William Wouters. Nu kunnen we veel zeggen over trends in de gastronomie, maar dat Pazzo twintig jaar na de opening nog steeds dezelfde uitstraling en dezelfde vibe heeft, dat is een verbluffende uitzondering in het gastronomische landschap. Wouters & Co waren hun tijd ver vooruit door voor staal en hout te kiezen in het interieur, een hippe menukaart samen te stellen met mondiale gerechten én een heleboel wijnen per glas aan te bieden. We spreken over Vlaanderen 1999, dames en heren!

Van het een kwam het ander, en toen we kort nadien met de rubriek ‘Avondje Uit’ startten (UIT-Magazine, heeft u ‘m?), was Pazzo het allereerste restaurant waarmee wij in zee gingen. De lezers genoten voor 1500 frank van een driegangenmenu met drie degustatiewijnen pér gang. Ik heb het speciaal even nagerekend: dat zou vandaag 37 euro en nog wat zijn. Ik hoor William en chef-kok Ingrid Neven nog altijd zeggen dat het op den langen duur vervelend begon te worden, want het restaurant zat een maand lang ’s middags en ’s avonds vol met Avondje Uit-menu’s. Maar dat zorgde ook voor een dynamiek: mensen begonnen van tafel tot tafel te praten. Wat zij van deze wijn vonden. Of die andere niet beter paste bij het gerecht. Enzovoort.

‘Ik heb weer een bangelijke wijn binnen’

Ik ben in de jaren nadien heel vaak teruggekeerd naar Pazzo, privé en zakelijk. Menig businesslunch werd aan de Oude Leeuwenrui gehouden, veel eindejaarsfeestjes werden er gevierd. We kwamen er veel Bekende Vlamingen tegen, maar voor William Wouters was elke gast gelijk. ‘Nie zwanzen, é.’ Of ook nog: ‘Ik heb weer een bangelijke wijn binnen.’ Pazzo voelde altijd aan als thuiskomen.
Pazzo voelde in 2014 ook aan als afscheid nemen, toen ik de beslissing nam het magazine te verlaten en iets op te starten wat in 2018 june. is geworden. De collega’s en directie van VAB hadden een verrassingsdiner voorbereid, waarbij zowat iedereen aanwezig was die ooit een rol had gespeeld in het eerste deeltje van mijn carrière. Ingrid kookte de sterren van de hemel, en William haalde mijn lievelingswijnen boven: riesling, frappato uit Sicilië. Ik heb het menu nog altijd aan mijn prikbord hangen thuis.
Pazzo bestaat nu twintig jaar en dat wordt stevig gevierd in Antwerpen. William gaf vijf jaar geleden de scepter door aan chef Ingrid Neven en maître Tom d’Hooghe, die de ziel bewaakten en het restaurant klaar maakten voor de toekomst. We buigen in diepe eerbied voor een instituut van de Antwerpse gastronomie.

Door Toni De Coninck

© Kris Vlegels

Win een feestavond Pazzo!

Om twintig jaar Pazzo in de verf te zetten, organiseren Ingrid en Tom maandelijks ‘wine & dine’-avonden die ze ‘Pazzo 20’ noemen. Daarmee willen ze mensen opnieuw warm maken voor het uitgebreide tafelen van weleer, telkens in een seizoensgebonden thema.

Dit zijn de volgende events:
Maandag 29 april 2019: PAZZO MANIA: ANTONIO BENANTI (SICILIË)
Donderdag 9 mei 2019: PAZZO 20: ASPERGEFESTIVAL
Donderdag 23 mei 2019: PAZZO MANIA: JACQUES EN FIONA THIENPONT – LE PIN / VIEUX CHÂTEAU CERTAN
Vrijdag 21 juni 2019: PAZZO MANIA: REINHARD LÖWENSTEIN

Wij schenken een avondje Pazzo 20 weg, en wel op donderdag 9 mei 2019. Volgens chef Ingrid zijn de asperges in de maand mei op hun best, en is een aspergefestival dus op zijn plaats.

Wat moet je doen?
Stuur als de weerwind een mail naar hey@june.be en geef het antwoord op de volgende vraag: Welke vooral in Sicilië bekende druif werd op het afscheidsdiner in 2014 geschonken?
A. Riesling
B. Nerello Mascalese
C. Frappato
Je vindt het antwoord in de tekst! Succes!

Inschrijven voor de Pazzo 20-avonden?
Check de website www.pazzo.be

© Kris Vlegels

Ontdek nog meer artikels over ...