Het unieke smaakpalet van Sanlúcar de Barrameda

Sanlúcar ligt in de provincie Cádiz te Andalusië, op de linkeroever van de rivier Guadalquivir en recht tegenover het Nationale Park van Doñana. Het is dan ook de eerste keer dat een gemeente die niet de provinciehoofdstad is, deze titel mag dragen. Sanlúcar blinkt uit in jaarlijkse zonuren, prachtige stranden en legendarische paardenrennen. De bijzondere lokale gastronomie is het resultaat van een unieke mix aan culturen en culinaire gewoonten van de gemeenschappen die er door de eeuwen heen geleefd hebben. De keuken van Sanlúcar verenigt traditie en innovatie en rust op drie fundamentele pijlers: lokale landbouwproducten, unieke sherry’s uit de wijnkelders, en vangsten uit de zee. De meest opmerkelijke en gerenommeerde producten zijn de garnalen van topkwaliteit en de manzanilla: een droge witte wijn die over zijn eigen Designation of Origin beschikt.

Dit alles maakt de gastronomie van Sanlúcar een waardige referentie voor het Mediterrane dieet dat Spanje typeert en ervoor zorgde dat het land erkend werd als een van de gezondste ter wereld. Als Spaanse Hoofdstad van de Gastronomie heeft de stad tal van evenement gepland dit jaar om de ontelbare gastronomische, culturele en natuurlijke mogelijkheden die dit Andalusische gebied te bieden heeft in de schijnwerpers te zetten. Deze zullen een aanvulling zijn op de activiteiten die al op de agenda stonden om het hoogtepunt te vieren van het vijfhonderdjarige bestaan van de Magellan-Elcano expeditie die de eerste wereldomvaart tot stand bracht. 2022 is dan ook hét jaar om de regio een bezoekje te gunnen!

(Lees verder onder de foto’s.)

Spanje
© Spanish Tourism
© Spanish Tourism
Spanje
© Spanish Tourism
© Spanish Tourism

Menorca: traditie ontmoet culinaire innovatie

Menorca, het meest oostelijke eiland van de Balearen in het westelijke deel van de Middellandse Zee, is een land vol contrasten, met een verbazingwekkend rijk natuurlijk en cultureel erfgoed. Het Spaanse eiland, dat in 1993 werd uitgeroepen tot biosfeerreservaat, heeft een kustlijn vol idyllische baaien en ongerepte, witte zandstranden. Ook het natuurrijke binnenland is een paradijs voor fietsers en wandelaars, maar herbergt ook pittoreske plattelandsdorpjes en statige herenhuizen die contrasteren met de prehistorische, archeologische vindplaatsen en imposante forten. Het is deze buitengewone erfenis van verschillende culturen die zich in de loop der eeuwen op het eiland gevestigd hebben die de tradities, cultuur en gastronomie gevormd heeft.

Het International Institute of Gastronomy, Culture, Arts, and Tourism (IGCAT) heeft Menorca dan ook niet voor niets uitgeroepen tot Europese Regio van de Gastronomie 2022. Deze onderscheiding benadrukt het engagement van het eiland om de Menorcaanse gastronomie – gebaseerd op het respect voor traditie en het streven naar innovatie – te ondersteunen en te koppelen aan gastvrijheid, toerisme, cultuur en duurzaamheid. De gastronomie van Menorca bouwt voort op een lange historische culinaire traditie die gebaseerd is op de kwaliteit en de verscheidenheid van haar lokale producten. Zo ontstaat een uniek gastronomisch ecosysteem dat deel uitmaakt van hetzelfde Mediterrane dieet dat door UNESCO werd bestempeld als immaterieel cultureel erfgoed. Menorca zal daarom het hele jaar door meer dan vijftig gastronomische evenementen organiseren om de lokale cultuur, het territorium en het thema van duurzaamheid extra in de kijker te zetten. Het eiland zal in 2022 dan ook één van de epicentra van de gastronomie zijn en wil meer dan ooit zijn positie als vooraanstaande culinaire bestemming wereldwijd verdedigen.

Smaken deze bestemmingen al naar meer? Check dan zeker spain.info. De Spaanse Toeristische Dienst is bovendien trotse partner van de Best Family Travel-categorie van de Belgian Travel Blog Awards die op 18 maart 2022 uitgereikt worden in Namen door Thx.agency (vroeger Sound of C). #btba2022 #stayjuned

© Spanish Tourism
© Spanish Tourism
© Spanish Tourism
Spanje
© Spanish Tourism
© Spanish Tourism

Ontdek nog meer artikels over ...