Les Aravis
La Clusaz – © C Hudry
Le Grand Bornand
Les Aravis
Manigod
Saint-Jean-de-Sixt – © Tilby Vattard

La Clusaz
Dit authentieke chaletdorp op 1.040 meter hoogte waarborgt meer dan 100 jaar wintersportgeschiedenis. Al sinds 1907 zorgen de locals ervoor dat iedere bezoeker een unieke ervaring beleeft, ‘on and off the slopes’.
In het hart van het Aravismassief, waar vijf bergketens samenkomen, vinden we de ideale combinatie tussen een sfeervolle après-ski, kilometerslange pistes en restaurants waar je kan ontsnappen aan de winterse kou.
La Clusaz biedt daarbovenop meer dan enkel een ski-ervaring. Het dorp bruist van talloze andere activiteiten, zoals rodelbanen, een zwemparadijs en verscheidene fietstochten. De geschikte plaats voor die laatstgenoemde is Alpes Aventures. Deze fietswinkel en -verhuur biedt voor de hele familie leuke activiteiten, waaronder een mountainbikerit in de sneeuw of een tocht met een Mountain Trott. Dit biedt de gewenste afwisseling om de bergen van Les Aravis op een andere manier te ontdekken. De fietswinkel biedt nog een extra luik, waar je nadien in het bijhorende Le Bistro Vélo & Co kan bekomen en genieten van een hapje of drankje. Zo leer je ook culinair de regio kennen, want alles is gemaakt met artisanale producten en delicatessen van lokale leveranciers.

Le Grand Bornand
Wie de nostalgische sfeer van de ‘rider-culture’ wil opsnuiven, moet in Le Grand Bornand zijn. Dit bergdorp bestaat uit rustieke, houten chalets en ligt aan de voet van Mont Lachat. Op slechts zes kilometer van La Clusaz wandel je door knusse straten die je ook met paard en slee kan ontdekken. Hoogbouw en flats zal je hier niet vinden, waardoor de authentieke persoonlijkheid bewaard wordt.
Wie daarbovenop tijdens de skivakantie nood heeft om zich in een andere wereld te wanen, moet een bezoekje brengen aan de Zenspace Chalet. Oprichtster Sydney Martinie vertrok uit de Verenigde Staten en streek neer in Lyon waar ze ZenSpace Yoga oprichtte. Na enkele jaren besloot ze een unieke ervaring toe te voegen in een 360m2 grote chalet in hartje Le Grand Bornand. Je kan er terecht voor zowel wellness- als yoga-retraites of lerarenopleidingen om zelf yoga-instructeur te worden. Het gebouw waarborgt tal van individuele ruimtes, een eetruimte, sauna en open studio-ruimte. Deze zijn allemaal ingericht in de rustgevende ‘simplicity aesthetic’ om de ontspanningsfactor zo hoog mogelijk te brengen.

Les Aravis
© Tilby Vattard
© Tilby Vattard
© Tilby Vattard
Het is de ideale combinatie tussen goeie skipistes en verzorgde faciliteiten

Saint-Jean-de-Sixt
Het kleinste deelgebied van Les Aravis is het typische Saint-Jean-de-Sixt. Op slechts 960 meter hoogte is dit bergdorp een waar erfgoed dankzij de typische huisjes, oude boerderijen en historische schatten. Als je op zoek bent naar een dorp met rust, een prachtig landschap en niet teveel volk, dan zit je hier op de goeie plaats. De grote ski-industrie is hier nergens te bespeuren, aangezien het gebied bestaat uit vijf pistes en twee liften, wat ideaal is voor beginnende skiërs of gezinnen met kleine kinderen. Voor zij die meer uitdaging wensen, kan je gemakkelijk de andere gebieden van Les Aravis bereiken om extra ski-kilometers op de teller te zetten.
Geheimtip: Het multi-functionele pareltje van dit kleine dorp is de Daka Store. Deze ontmoetingsplaats is meer dan een winkel om kleren te kopen, materiaal te herstellen of te huren. Je kan hier het hele jaar door ook genieten van een warm drankje en proeven van de geraffineerde smaken die de lokale boerderijen te bieden hebben.

Manigod
Dit knusse dorpje, omringd door de Tournette, Mont Charvin en l’Etale, straalt eeuwenoude rust en schoonheid uit. De dorpskern ‘Le Village’, gelegen op 950m hoogte, is een levend stukje geschiedenis met een verzameling van houten huizen waarvan sommigen al honderden jaren oud zijn. Het is de ideale combinatie tussen goeie skipistes en verzorgde faciliteiten in een jasje van ‘klein, maar fijn’.
Logiestip: Aan luxe is er daarentegen geen gebrek in de nieuwe Résidence Le Hameau de l’Ours, gelegen op het topje van de Col de la Croix-Fry, op 1500 meter. Dit moderne appartementencomplex herbergt 48 high-end flats die comfort bieden voor het hele gezin. Het goed uitgeruste gebouw biedt alles voor zij die graag skiën, snowboarden, sneeuwschoenwandelen en zoveel meer. Daarbovenop kan je ’s avonds na een ganse dag in de natuur tot rust komen in hun Spa Montagnes du Monde. De ideale plek voor thrillseekers die ook genieten van een volledige ‘pampering-sessie’.

Door Guylène Renoult.
Foto boven: © Pierre Guilbaud
Boek je verblijf nu en ontdek les Aravis en zijn vele troeven met je eigen ogen! Alle info via deze link.

Les Aravis
© Pierre Guilbaud
© Tilby Vattard

Ontdek nog meer artikels over ...