Dresden is de hoofdstad van Saksen en vormt de uitvalsbasis voor een bezoek aan de deelstaat. De stad is erg bekend, doordat ze verwoest werd in de Tweede Wereldoorlog. Gelukkig werd Dresden heropgebouwd. Dresden is op veel vlakken de moeite waard om te ontdekken omdat de stad een rijke geschiedenis combineert met een hippe cultuur. Ook natuurliefhebbers voelen zich er thuis.

Oud en nieuw blijven bekoren
De Elbe-rivier loopt doorheen Saksen en snijdt Dresden doormidden. In het noorden ligt de Neustadt en zuidelijk gelegen is er de Altstadt.
In de Altstadt, het oude gedeelte, bezoek je enkele prachtige monumenten uit de keizerlijke periode. Hier vind je de Frauenkirche, een barokke kerk uit de 18eeuw. De kerk heeft een eeuwenoude geschiedenis. Ongeveer duizend jaar geleden stond er een kerk die in de 18eeuw werd vervangen door een protestantse kerk. Deze kerk werd dan weer gebombardeerd in de oorlog. Uiteindelijk werd de Frauenkirche in haar volle glorie hersteld.
Van de Frauenkirche wandel je richting rivier, naar een uiterst romantisch plekje tussen de Augustusbrücke en de Carolabrücke. Hier ligt de Brühlsche Terrasse. Het is een soort promenade die boven de oever van de Elbe loopt. Op de achtergrond staan er enkele magnifieke gebouwen. Kleine tip: neem plaats op een van de vele bankjes op de Terrasse en geniet van het uitzicht.

Heb je na de maaltijd nog plaats voor een dessert, proef dan de Quarkkeulchen

Van zo’n prachtige uitzicht krijgt een mens honger. In de Neustadt vind je Lila Soße, een restaurant dat de Duitse keuken naar een hoger niveau tilt. Veel gerechten worden hier in glazen jars geserveerd, een unieke manier van presenteren. Lila Soße ligt bovendien vlak bij de Kunsthofpassage, waar de gevels op een uiterst artistieke manier zijn bewerkt. Heb je na de maaltijd nog plaats voor een dessert, proef dan de Quarkkeulchen: oliebolachtige gebakjes die typisch zijn voor de streek.

Duitsland, wijnland
Tijd om ons in de wijncultuur te verdiepen. Duitsland staat bekend om zijn bier, maar wat velen niet weten, is dat er ook een heuse wijncultus bestaat. Duitsland telt 13 wijnbouwgebieden en Dresden ligt ook in een wijngebied. De Saksische wijnen zijn best uniek, want ze worden vooral lokaal gedronken. Deze streekwijnen zijn buiten Saksen moeilijk te vinden.
Gelukkig kun je de Saksische wijn zelf gaan ontdekken. Echte wandelaars trekken hun stoute (wandel)schoenen aan om te voet de Saksische wijnwandeling ontdekken. Het is een uitgestippelde route van ongeveer 60 km die je in verschillende etappes kunt afleggen. Maar er zijn ook andere manieren om wijn te ontdekken.
Op een steenworp van Dresden ligt het plaatsje Radebeul. Onbekend, zeg je? Ja, maar niet voor lang meer. Je neemt de tram naar Radebeul waar Schloss Wackerbarth ligt. Dit slot is een prachtig kasteel aan de oever van de Elbe. Hier kom je alles te weten over wijn en je kunt natuurlijk ook proeven. Vergeet niet te verdwalen in de paradijselijke tuinen van het domein. Je bezoek sluit je af met een lekkere Goldriesling.

Door Gracedyne Neirynck.

Praktisch

Meer info over Dresden vind je hier.
Klik hier voor info over Saksen.

Lila Soße

Alaunstraße 70
01099 Dresden

Schloss Wackerbarth

Wackerbarthstraße 1
01445 Radebeul

#EnjoyGermanFood