Eerst even dit. VDP staat voor Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweinguter, een hele mond vol voor een vereniging van de allerbeste Duitse wijnen. De meeste Duitse topwijnhuizen zijn lid van het VDP. En één keer per jaar vindt in Wiesbaden de proeverij plaats van die Duitse topwijnen. We proefden daarbij enkel het beste van het beste van wat Duitsland ons te bieden heeft. Dit zijn de zogenaamde Grosses Gewächswijnen, min of meer te vergelijken met de Grand Cru’s zoals we die kennen in Frankrijk bijvoorbeeld. Het zijn geen goedkope wijnen, dat is duidelijk, maar dat verwacht je ook niet van deze kwaliteit.
Duitsland is nog steeds een onbemind wijnland, maar wordt onder de kenners steeds meer gewaardeerd. De focus ligt over het algemeen op de productie van witte wijn, maar onderschat zeker niet de kracht en finesse van de elegante spätburgunders.
Deze degustatie stond in het teken van jaargang 2017 voor wit en 2016 voor rood. Laten we zeggen dat 2017 een jaar is met veel potentieel, een hoge natuurlijke aciditeit met voldoende structuur. Maar het zal ook gekend zijn door de natuurlijke rendementsbeperkingen, we denken dan aan de voorjaarsvorst en de zomerhagel die Duitsland gekend heeft. 2016 zag er lange tijd niet goed uit, maar de goede zomer heeft er voor gezorgd dat er toch een goede kwaliteit terug te vinden is in de fles.
We proefden natuurlijk ontzettend veel wijnen, te veel om allemaal op te sommen. Maar ik deel graag de witte en rode wijnen die ons het meeste zijn bijgebleven. De prijzen zijn richtprijzen, aangezien niet elke wijn bij de Belgische wijnhandel beschikbaar was op het moment van de degustatie.

© Scott Warman
Dit is riesling voor de durvers

Witte wijnen

Weingut Gutzler – Rheinhessen – Riesling Morstein 2017
Als sommelier gaan we altijd op zoek naar de wijn met de juiste prijs-kwaliteit verhouding. Dit was voor mij de ontdekking! Morstein is één van de meest legendarische wijngaarden van Duitsland waar Wittmann en Keller ieder jaar opnieuw hoge toppen scheren.
Te verkrijgen bij Vinikus & Lazarus voor 31,90 euro.

Ökonomierat Rebholz – Pfalz – Riesling ‘Ganz horn im Sonnenschein’ 2017
Pfalz wordt aanzien als één van de regio’s voor topwijnen uit Duitsland. Deze riesling was voor ons het beste wat uit deze regio kwam. Riesling zoals wij het graag hebben, boordevol spanning en mineraliteit. En wat een lengte!
Te verkrijgen bij Langbeen Duitse Topwijn voor 44,25 euro.

Weingut Am Stein – Franken –  Silvaner ‘Stettener Stein’  2017
Silvaner zal altijd een onderschatte druif blijven. Ontdek hier alvast een mineraal glas met voldoende mondvullendheid en intensiteit om je op verschillende vlakken te verrassen.
Te verkrijgen bij Vinikus & Lazarus voor ongeveer 35 euro.

Weingut Schäfer-Fröchlich  – Nahe – Riesling ‘Felsenberg’  2017
Dit is riesling voor de durvers. Riesling met bijzonder veel expressie, complexiteit en lengte. Het best te omschrijven als ‘retestrak’ met een tikkeltje ziltigheid zelfs. Een fles die je het best ‘toevallig’ vergeet in jouw kelder en binnen 15 jaar nog eens herontdekt.
Te verkrijgen bij Vinikus & Lazarus voor 45,50 euro.

Weingut Christmann – Pfalz – Riesling Mandelgarten-Meerspinne 2017
Volgens Stuart Pigott  was 2017 één van de mooiste collecties bij Christmann. Deze riesling koppelt rijkheid met frisse en vooral sappige zuren!
Uitverkocht bij Vinikus & Lazarus.

Rode wijnen

Weingut Gutzler – Rheinhessen – Spätburgunder Morstein 2015
Wat een elegantie! Zeer vrouwelijk met knapperig rood fruit, sappig en toch voldoende materie om te blijven verrassen! Net zoals de riesling Morstein van dit domein is dit terug de beste prijs-kwaliteit ontdekking.
Te verkrijgen bij Vinikus & Lazarus voor 36 euro.

Weingut Bernard Huber – Baden – Spätburgunder Bienenberg 2016
Een absolute meerwaarde voor de liefhebbers van pinot noir. Ze worden niet enkel groots gemaakt in Bourgogne. Als je andere GG van deze producent kunt kopen zou ik niet twijfelen!
Te verkrijgen bij Portovino voor ongeveer 43 euro.

Meyer-Näkel – Ahr – Spätburgunder Walporzheim Kräuterberg 2016
Een andere absolute topreferentie voor pinot noir in Duitsland. Aards, subtiele kruidigheid, zeer evenwichtig, een wijn om te blijven ontdekken.
Te verkrijgen bij Langbeen Duitse Topwijn voor 69,95 euro.

Franz Keller – Baden – Spätburgunder Eichberg 2016
Pinot noir, zeer verfijnd met veel rood fruit en een ware expressie van terroir. De bourgondische stijl.
Te verkrijgen bij Start2Taste voor ongeveer 55 euro.

#EnjoyGermanWine
www.germany.travel

© Holger Link

Ontdek nog meer artikels over ...