Er wordt soms een beetje meewarig gedaan over de kwaliteiten van de Duitse keuken. En dat is best jammer. Veel jonge chefs hebben de voorbije jaren bijzonder geïnvesteerd en in hippe steden als Berlijn vind je nu restaurants die zo uit het schap met nordic cuisine-parels kunnen komen. Duitsland is rijk aan grondstoffen, ingrediënten, producten en bezit ambacht en vakmanschap. Het is een groot land, met terroirs die uitermate geschikt zijn voor veeteelt. In élk dorp en in elke stad vind je meesterslagers die als geen ander weten hoe ze een ham moeten roken of een worst moeten bereiden. ‘In Duitsland kun je enkel worst eten,’ wordt gezegd. Ten eerste, het klopt niet. En ten tweede, je kunt ook nergens anders zo’n lekkere worst eten. Elke regio heeft haar specialiteiten. In München is dat bijvoorbeeld Weisswurst, opgediend in een dampende kom bouillon met peterselie en een portie bitterzoete mosterd ‘on the side’.

Geisels Werneckhof
In de Michelingids van 2018 werden er dat voor het eerst drie

Maar waar vind je in München nu de allerlekkerste restaurants?

Topper: Atelier
Restaurant Atelier bevindt zich in de schoot van het luxueuze hotel Bayerischer Hof, dat uit 1841 dateert. Het restaurant opende in mei 2014 en kreeg bijna jaar na jaar een nieuwe ster. In de Michelingids van 2018 werden er dat voor het eerst drie, waardoor Atelier nu bij het fijne kransje toprestaurants van Duitsland hoort. Chef Jan Hartwig werkte eerst als souschef in Aqua, en staat voor een klassieke, geraffineerde keuken met lokale ingrediënten.
Promenadeplatz 2
www.bayerischerhof.de

Topper: Geisels Werneckhof
Nog zo’n absoluut topadres in München. Geisels Werneckhof bevindt zich naast de beroemde Engelse tuin. Het restaurant werd volledig in art nouveau gestyled, met kersenhouten banken in de hele zaak. Een tweede Michelinster sinds 2017. Chef Tohru Nakamura werd in München geboren en werkte voordien in onder meer het Königshof, in Vendome en als souschef in Oud Sluis, onder de hoede van Sergio Herman. Nakamura voegt kleine en fijne oosterse accenten toe aan de voor het overige zeer innovatieve Duitse terroirkeuken.
Werneckstrasse 11
www.geisels-werneckhof.de

Dallmayr
Zullen we zeggen dat dit de béste plek is om weisswurst te verorberen?

Traditie: Dallmayr
München staat voor traditie, voor kwaliteit, voor trots. Het is een rijke stad, en dat merk je aan de restaurants en de delicatessenzaken. Dallmayr is bijvoorbeeld nog steeds een van de mooiste traditiewinkels ter wereld. Het is de trotse eigenaar van een keizerlijk zegel, dat al rond 1900 werd toegekend. Dallmayr werd niet alleen hofleverancier van het Duitse keizerrijk, maar ook van niet minder dan veertien andere koninklijke en prinselijke families. De winkel aan de Dienerstrasse is nog steeds een van de topadressen in München. De koffie en thee zijn van uitzonderlijke kwaliteit!
Dienerstrasse 14
www.dallmayr.com

Traditie: Wirtshaus Maximilian
Veel Bayerischer dan een Wirtshaus vind je het niet. Het Wirtshaus is waar je als Zuid-Duitser na de zondagsdienst met de familie ging lunchen. Meestal kwamen er dan pretzels op tafel en was er speenvarken of ander gebraad met aardappelsalade. Alleen de kinderen werd, bij hoge uitzondering, toegestaan geen (Augustiner) bier te drinken. Het Wirtshaus Maximilian is een van de musts, alleen al omdat de keuken er de voorbije jaren steeds smakelijker en lichter gaan koken is. Je moet er de tartaar geproefd hebben. Ook de Obatzda (een streekgerecht) met camembert en radijsjes is er niet te versmaden.
Westermühlstrasse 32
www.wirtshaus-maximilian.de

Traditie: HofBräuhaus
Hoe kun je een stuk maken over traditioneel én hooggastronomisch tafelen in München zonder het wereldberoemde HofBrauhaus te vernoemen? Natuurlijk is het HofBrauhaus een plek waar je meer Russisch en Spaans hoort dan Duits, en natuurlijk is het een taverne die rijk is geworden door de vele toeristen, maar vergis je niet, bier en spijs zijn er nog steeds van een hoog niveau. En de ambiance natuurlijk, met of zonder Oktoberfeste. Het Hofbräu Original bier is met z’n 5% een goede doordrinker, al zijn we – toegegeven – ook niet meteen fan om een literglas soldaat te maken. Zullen we zeggen dat dit de béste plek is om weisswurst te verorberen? Die zoete mosterd vergeven we voor één keer.
Platzl 9
www.hofbraeuhaus.de