De Aostavallei, gevormd door oude gletsjers en omgeven door enkele van de hoogste bergen van Europa, is ook een typisch Alpengebied: een derde van zijn grondgebied bevindt zich op een hoogte van meer dan 2.600 meter. Bovendien is de Aostavallei het enige Franstalige gebied in Italië; verkeersborden worden er dan ook in twee talen geschreven, Frans en Italiaans, terwijl bijna alle lokale plaats- en familienamen uit het Frans afkomstig zijn.

Het Aostadal is makkelijk te bereiken met de auto vanuit Frankrijk of Zwitserland via de Mont Blanc-tunnel en de Grote Sint-Bernhardtunnel, en van juni tot oktober ook via de Kleine- en Grote Sint-Bernhardpas. Nauwelijks aangeraakt door het massatoerisme bieden de Grote Sint-Bernhardusvallei en de vallei van Valpelline, die je bij aankomst in Italië doorkruist, bijzonder authentieke en tot de verbeelding sprekende panorama’s.

De Grote Sint-Bernhardpas 

Een niet te missen zomerbestemming is ongetwijfeld de Grote Sint-Bernardpas, die altijd al een internationaal kruispunt is geweest en de toegangspoort tot de belangrijkste route naar Italië in de Middeleeuwen, de beroemde Via Francigena, die de belangrijkste verbinding vormde tussen de transalpine regio’s en Rome. Op de Grote Sint-Bernhardpas kan je zelfs nog steeds delen van de oude Romeinse weg zien. Een bezoek aan het duizend jaar oude hospitium van de Augustijner kanunniken en de roots van het beroemde Sint-Bernhard hondenras zijn slechts enkele van de hoogtepunten van deze unieke regio.

Grote gastronomie 

De Grote Sint-Bernhardusvallei en Valpelline hebben voor de liefhebbers van traditionele gastronomie heel wat smakelijke verrassingen in petto. In het bezoekerscentrum van Valpelline bevindt zich een klein museum over de productie en de geschiedenis van Fontina BOB, een kaas van koemelk die uitsluitend in de Aostavallei wordt geproduceerd. Net buiten het centrum he ligt de tunnel die in de rotsen is gegraven voor de rijping van de Fontina-kaas en die op reservering kan worden bezocht. Het is gebouwd in voormalige kopermijnen en biedt een pittoresk schouwspel: honderden kaasvormen worden er gerijpt, stuk voor stuk met de hand bereid.

Alle inwoners van Valpelline hebben altijd Seupa à la Vapelenentse klaargemaakt, een heerlijke ovensoep op basis van brood, kool en Fontina. Het feest van dit boerengerecht wordt elk jaar in juli in Valpelline gehouden: het is een gelegenheid om dit heerlijke recept te proeven op de klanken van folkloristische muziek en dans.

In Saint-Rhémy-en-Bosses, en meer bepaald in het dorp Saint-Rhémy, bevindt zich een opslagplaats waar de Jambon de Bosses rijpt, een fijne lokale ham die het keurmerk l’Appellation d’Origine Protégée (AOP) draagt. Het aroma is het resultaat van de plaatselijke klimatologische kenmerken en het speciale rijpingsproces. Proeven van deze lokale lekkernij kan in de hamfabriek De Bosses depuis 1397 Jambon, gelegen in Bosses zelf.

(Lees verder onder de foto’s.)

© Regione Valle d’Aosta
© Regione Valle d’Aosta
© Regione Valle d’Aosta
© Regione Valle d’Aosta
© Regione Valle d’Aosta

Onvergetelijke ervaringen in de buitenlucht

In de prachtige Aostavallei zijn mountainbiken, hiken, bergbeklimmen en wandelen dé zomeractiviteiten bij uitstek. Zowel rond de Grote Sint-Bernhardpas als Valpelline is er voor elk wat wils. Het aanbod varieert van meerdaagse wandeltochten (Haute Voie n°1 en grensoverschrijdende tochten van Grand-Saint-Bernard, Combins, Matterhorn, enz.) tot traditionele dagtochten naar alpenhutten.

Drie aanraders voor natuurliefhebbers:

1. Doues – Rifugio Champillon

Het Rifugio Adolphe Letey di Champillon ligt op een hoogte van 2.465 meter, vanwaar je kan genieten van een prachtig panorama over de vallei van Ollomont en de lager gelegen Valpelline-vallei. Als je je wagen parkeert in Plan Détruit (2.000 meter), bereik je de schuilhut na een korte wandeling van ongeveer 1 uur over een pad dat door het bos kronkelt, omringd door de bergen van de Combe de Champillon. Zowel professionele wandelaars als kleine stappers kunnen hier hun hart ophalen.

2. Bionaz – Meer van Place Moulin en alpenherberg Prarayer

In de gemeente Bionaz ligt de dam van Place Moulin. Aan het uiteinde van de Valpelline-vallei vind je het spectaculaire, kunstmatige meer met azuurblauw water van Place Moulin, de ideale plek voor een rustige wandeling over het pad dat erlangs loopt. Het is een zeer gemakkelijke, vlakke wandeling van 1 uur tussen rotsen, watervallen en bossen die leidt naar de historische alpenweide van Prarayer (2.005 meter boven de zeespiegel) en de gelijknamige alpenberghut.

3. Gignod – Chaligne hut en Mont Fallère tocht

De Refuge Chaligne bevindt zich op de Alpe Chaligne op 1943 meter hoogte. Het is het resultaat van de geslaagde renovatie van een typische berghut waarbij bijzondere aandacht werd besteed aan het eco-milieuaspect en het respect voor de reeds bestaande architectuur. Vanuit het gehucht Buthier bereik je de Alpage Mendey, waar je iets verderop op de landweg het begin vindt van het goed aangegeven 3A-pad (duur van de tocht bedraagt ongeveer 1u15). Deze berghut is ook de perfecte stopplaats voor de Tour du Mont Fallère, een unieke 3-daagse trektocht.

Foto bovenaan: © Enrico Romanzi

Benieuwd naar wat de Aostavallei nog allemaal in petto heeft? Italia.it weet je ongetwijfeld te inspireren. Is cultuur opsnuiven in Sicilië eerder jouw ding? Ontdek dan hier onze favoriete tips. #stayjuned

© Regione Valle d’Aosta
© Regione Valle d’Aosta
© Regione Valle d’Aosta

Ontdek nog meer artikels over ...