Kunstgalerieën om in te kaderen

Antwerpen is de thuishaven van heel wat prominente kunstgalerieën die meer dan het bezoeken waard zijn. Wij verzamelden alvast de creatiefste adressen op Nieuw Zuid, in het historisch centrum en in Borgerhout.

Nieuw Zuid:

 • Tim Van Laere Gallery is haast een klein museum sinds de galerie verhuisde naar het vijfmaal grotere pand op Nieuw Zuid. Hoewel de galerie verbonden is aan kunstenaars als Rinus Van de Velde, Kati Heck en Ben Sledsens staat ze bekend als een van de meest toegankelijke.
 • Gallery Sofie Van de Velde staat voor ondernemerschap in kunst, samenwerking en gedeelde opportuniteiten. Kunst integreren in de stad en in de publieke ruimte is een van hun belangrijkste missies. Zowel jong talent als gevestigde kunstenaars krijgen hier een podium.
 • De naam Plus One Gallery komt letterlijk voort uit de idee van ‘meer’; meer samenwerking, meer transparantie, meer avontuur en meer Antwerpen. Zij delen dan ook niet alleen hun visie met Gallery Sofie Van de Velde, maar ook hun pand.

Historisch centrum:

 • De oudste nog actieve galerie in Vlaanderen is De Zwarte Panter. Sinds 1970 is dit een echte trekpleister voor beeldende kunstenaars, muzikanten, schrijvers en kunstliefhebbers. Naast de traditionele exposities worden hier jaarlijks ook allerlei boekvoorstellingen, film- en concertavonden georganiseerd.
 • Gallery Fifty One is een galerie gelegen in de schaduw van de Sint-Pauluskerk die gespecialiseerd is in fotografie van de 20e en 21e eeuw en die namen als Masao Yamamoto, Vivian Maier en Harry Gruyaert vertegenwoordigt.

Borgerhout:

 • Zeno X Gallery opende haar deuren in 1981 voor bijzondere architectuur en installaties, maar verhuisde in 2013 naar Borgerhout om ook grotere werken te kunnen tentoonstellen. Vandaag vind je er werken in allerlei vormen van meer dan dertig kunstenaars.
 • Bart Vanderbiesen opende in 2007 Base Alpha Gallery met het doel hedendaagse kunst van jonge, Belgische artiesten én internationale artiesten met een duidelijke link met de Belgische kunstwereld te promoten.
 • Otty Park is de nieuwste toevoeging aan het lijstje van Antwerpse kunstgalerieën. Vooral kunstenaars met een bepaalde attitude en met een variatie aan vormentaal komen hier aan bod.

(Lees verder onder de foto’s.)

© Tim Van Laere Gallery
© We Document Art
© Visit Antwerp
© We Document Art

Kunst opsnuiven in openlucht

Op zoek naar originele wandelingen? Ruil dan natuur eens voor cultuur tijdens deze kunstrijke routes:

 • Op de website streetartantwerp.com vind je een interactieve map waarmee je de locatie van alle 352 streetart-meesterwerken, waarvan maar liefst 41 historische, in de provincie Antwerpen ontdekt. Je kan er ook tal van routes raadplegen, zoals een streetart-wandeling op het Eilandje, in Berchem of in Deurne, een comic wall-route of een kunstige fietsroute door Wilrijk.
 • Heb je ooit al de vele voetschrapers gespot in de gevels van tal van Antwerpse herenhuizen? Hausgemacht verbeeldt 45 verhalen in deze vergeten nissen die je kan ontdekken tijdens vier audiowandelingen.
 • Kunst en natuur kunnen uiteraard hand in hand gaan, zo bewijst ook het openluchtmuseum Middelheimmuseum te Wilrijk. Beeldhouwwerken en installaties zijn er verspreid over het hele park en ook solo- en groepstentoonstellingen zijn er regelmatig terug te vinden.

(Lees verder onder de foto’s.)

© Visit Antwerp
© Visit Antwerp
© Visit Antwerp
© Visit Antwerp
© Visit Antwerp

Slapen als een kunstenaar

Zin gekregen om alle bovenstaande tips te combineren? Dan kan je wel een overnachting gebruiken in een van deze creatieve hotels:

 • A Stay is een hipper dan hip hotel naast Antwerpen Centraal waar ontspanning en interactie voorop staan. Lokale kunstenares Charlotte De Cock maakte bovendien speciaal voor A Stay 15 muurschilderingen die het hotel een bijzondere look geven.
 • YUST is niet zomaar een trendy hotel in een van de creatiefste buurten van Antwerpen, maar combineert hospitality met events, food en cultuur, en organiseert regelmatig inspirerende voorstellingen en tentoonstellingen.
 • Wat voor hotel je ook zoekt in de stad, raadpleeg voor je boeking steeds weloveantwerp.be voor de laagste prijzen en ultieme totaalbeleving.

Graag nog meer inspiratie voor jouw uitstap naar Antwerpen? Check dan zeker ontdek.antwerpen.be voor alle tips in de stad.

© YUST
© Jente Willems
© Sarah Blee

Ontdek nog meer artikels over ...