In 2019 en 2020 staan we in België en Nederland stil bij 75 jaar vrijheid. We weten allemaal dat het niet eenvoudig is om een periode in beeld te brengen die voor vele mensen het synoniem is van rampspoed. Maar cultuur hoeft niet alleen over de mooie dingen te gaan, en over positieve esthetiek. Je kunt ook verhalen tot leven brengen en bijvoorbeeld de bevrijding vieren. In Noord-Brabant hebben ze die balans uitstekend gevonden.
BrabantRemembers staat op een andere en uitermate vernieuwende manier stil bij het herdenken en vieren van bevrijding. Er komen designers aan bod, er zijn kunstinstallaties, verhalen en plekken worden met elkaar verbonden. Op die manier wordt de impact van WOII op de regio tastbaar, ook voor jongere generaties. Een greep uit de herdenkingsmomenten.

Dilemma Doolhof: wat zou jij nu doen?
Stel: iemand heeft jouw hulp nodig, waardoor je jezelf in gevaar brengt. Help je of sluit je je ogen? Het Dilemma doolhof in Bergen op Zoom is een interactieve kunstinstallatie, die je op unieke wijze confronteert met het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Tip: combineer je bezoekje met een dagje Bergen op Zoom. Het doolhof is gratis toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang, tot maximaal 21u.

Wereldwijde primeur: fietsen dóór het Oorlogsmuseum
De New York Times besteedde er zelfs aandacht aan. In Oorlogsmuseum Overloon kunnen bezoekers zo’n 90 meter door de grote museumhal fietsen, op een hoogte van drie meter! Vanaf de brug heb je een geweldig uitzicht op de enorme Tweede Wereldoorlog collectie met honderd militaire voertuigen en kanonnen. Het Oorlogsmuseum is ook een aanrader voor gezinnen met kinderen: spannend, groen en leerzaam. Een weekendje weg? Combineer het museum met Zoo Parc Overloon en het naastgelegen bungalowpark Landal De Vers.

Dilemma Doolhof © Brabant Remembers (2)
Dilemma Doolhof © Brabant Remembers
Confronterend. Indrukwekkend. Kippenvel

STILLLEVEN expositie tijdens Dutch Design Week 2019
Het leven in verstilde vorm 75 jaar na de oorlog. STILLLEVENS is een collectie van 75 maquettes, die elk een verhaal vertellen op een beslissend moment in een persoonlijk oorlogsverhaal. De verhalen komen uit allerlei Brabantse dorpen en steden, waar ze ook tentoongesteld worden. Vanaf de maand november zijn alle maquettes te zien in de Lochal in Tilburg, en dat tot 5 mei 2020.

Bezoek Nationaal Monument Kamp Vught
Confronterend. Indrukwekkend. Kippenvel. Het zijn veelgehoorde reacties in Nationaal Monument Kamp Vught. Het museum is gevestigd op het terrein van het enige voormalige SS-concentratiekamp van Nederland, op vijf kilometer van het centrum van ’s-Hertogenbosch. Het museum is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar. In 2019 wordt Nationaal Monument Kamp Vught vernieuwd. De heropening van nieuwbouw en een nieuwe vaste expositie is naar verwachting eind 2019. Kijk op de website voor actuele informatie.

Fiets de Liberation Route door Noord-Brabant
Een fietsroute die de belangrijkste Brabantse mijlpalen uit de Tweede Wereldoorlog met elkaar verbindt. Liberation Route Brabant leidt je langs oorlogsverhalen, luisterzuilen, monumenten en musea die samen de impact van de oorlog zichtbaar maken. De fietsroute loopt over het Brabantse knooppuntennetwerk. Meer informatie of de routekaarten bestellen? Kijk op onze routepagina.

Liberation Route Brabant 3_KampVught © VisitBrabant
STILLLEVEN – Eindhoven – © Studio Rocco Verdult
De meest controversiële maar ook razend interessante tentoonstelling is die over het design van het Derde Rijk

Museum Bevrijdende Vleugels
Legervoertuigen, machines, vliegtuigen en kanonnen die daadwerkelijk gebruikt zijn tijdens Operatie Market Garden. Het is een greep uit de indrukwekkende collectie van Museum Bevrijdende Vleugels in Best. Wist je dat je hier zelf kunt leren vliegen in de cockpit van de flightsimulator? Wanneer je vooraf contact opneemt, kun je zelfs een rondrit maken in een historisch legervoertuig.

Bezoek een evenement of activiteit
Met een groots programma viert Brabant 75 jaar vrijheid. En dat betekent: in de hele provincie tal van activiteiten, evenementen en tentoonstellingen! De meest controversiële maar ook razend interessante tentoonstelling is die over het design van het Derde Rijk, in Design Museum Den Bosch. Met de Volkswagen Kever, de Olympische Spelen in 1936, de swastika en de films van Leni Riefenstahl en andere belangrijke stukken uit Nederland en Duitsland. De tentoonstelling Design van het Derde Rijk toont de grote bijdrage van vormgeving aan de verspreiding en ontwikkeling van de kwaadaardige nazi-ideologie.

Kijk voor een volledig overzicht van de evenementen in de Brabant Remembers agenda.
Meer weten over 75 jaar vrijheid? Kijk ook eens op de website van Brabant Remembers.

Check ook de Brabant Remembers app op je smartphone of tablet. Deze app brengt verhalen op locaties tot leven en zet je voor dilemma’s, om zo de inleving nog te verhogen.

Liberation Route Brabant © VisitBrabant

Ontdek nog meer artikels over ...