Je kunt de Amerikanen veel verwijten, maar niet dat ze geen patriottisme tentoonspreiden. In de nasleep van 9/11 raasde een golf van veerkracht door de straten van New York, een gevoel dat de voorbije dagen nog het best door viroloog Marc Van Ranst werd omschreven als #tousensemble. Dat ook de politiek dat eindelijk heeft begrepen, na spelletjes die het niveau van een kleutertuin maar net overstegen, is alles bij elkaar een goede zaak.

De coronacrisis biedt naast een ontzagwekkende berg problemen en uitdagingen ook een heleboel kansen. Meteen na de lockdown van horeca en ander amusement gingen ondernemers groot en klein nadenken over oplossingen, die anno 2020 niet zelden worden aangereikt door de techsector en het internet. Restaurants en wijnhandels leveren aan huis, musea bieden virtuele tours aan, boeken kun je nog altijd online aanschaffen, en e-learning platformen worden niet alleen voor scholen ter beschikking gesteld.

We kunnen nu even niet reizen. Als we ons aan het ‘blijf in uw kot’-adagio houden en social distancing in acht nemen, hoeft dat euvel niet veel langer dan twee maanden te duren. Maar we moeten nu verantwoordelijk zijn, burgerzin tonen en ons je m’en foutisme aan de kant schuiven. Het heeft niet de minste zin anders te willen doen en het lot te tarten. Er bestaan inmiddels voldoende grafieken die haarfijn aantonen hoeveel mensen je indirect kunt besmetten door de held te gaan uithangen op een zweterige kotfuif of in de lokale kaartersclub.

Daarom hebben wij besloten om minstens voor de duur van de horeca lockdown en (bijna) travel ban met een aantal collega’s front te vormen

Het hoeft geen betoog dat ook june. sinds pakweg vrijdag in de klappen deelt. We begrijpen dat. Uw hoofd staat op dit moment niet op reizen, niet op uit eten gaan, niet op het gebruikelijke vertier waarvoor wij doorgaans veel tips en inspiratie proberen te bieden.

Maar zoals gezegd, dit is een uitdaging die ook kansen biedt. Daarom hebben wij besloten om minstens voor de duur van de horeca lockdown en (bijna) travel ban met een aantal collega’s front te vormen. In concreto gaan we met een aantal high profile travel blogs informatie en content uitwisselen. Noem het een blog van nationale eenheid. Iedereen van de collega’s heeft eigen specialisaties en sterktes. Bij ons is dat iets meer gastronomie, bij andere iets meer wandelen en fietsen. Natuurlijk behouden we onze eigenheid, maar samen staan we op dit moment veel sterker dan op een eilandje. Op dit moment hebben Reistebrij, Vetexbart, Reisgoesting en Soms Ook Heimwee toegezegd, en we verwachten dat er nog zullen volgen.

Verder werken we bij june. keihard achter de schermen aan artikels waar u op dit moment iets aan hebt. Recepten, boekentips, Netflixtips, life hacks, tuintips, zelfzorg, wandel- en fietstips zolang er geen volledige lockdown is. De eerste van deze artikels zullen vandaag al online komen.

Samen kunnen we dit aan. Want we zijn Belgen. De dappersten aller Galliërs.

Toni De Coninck
Hoofdredacteur

Ontdek nog meer artikels over ...