Most Remarkable Newcomer
Frederique De Clercq is founder van Fred’s mayonaise en specialiseert zich nu ook  in vegan frituursnacks. Met hun op kikkererwtengebaseerde frikandel, de ‘Fredkandel’, wonnen ze al de ‘Eiwitchamp’-award voor hun eiwitrijke snack, maar nu ook een BE Vegan Award. Je kunt ze terugvinden in Pepas (vegan) frituur in Leuven en enkele horecazaken zoals online supermarkt Crisp. Frederique wil met zijn Fredkandel ook binnenkort uitbreiden naar alledaagse supermarkten.

Best (Cook)Book
Het beste kookboek ging naar Marieke Wyns met ‘Het Vegan bakboek’. Ze stond al beter bekend als taartenbakster Chez Mariette uit Veldegem, maar bracht nu ook een boek uit om haar inspiratie te delen.

Best Belgian Brand
We hoeven er niet om te wedden dat zo goed als iedereen in België (en zelfs over de grenzen heen) bekend is met Alpro. Hun aanbod reikt van plantaardige melkalternatieven tot yoghurt en zelfs ijs. Het bedrijf heeft zijn hoofdzetel in Gent, maar is al 40 jaar actief over heel Europa en daarbuiten. Daarom mogen ze zich ‘Best Belgian Brand’ van 2023 noemen.

Best (Web)Shop
Vergelijk Crisp niet met een gewone Delhaize of Carrefour: de online supermarkt werkt enkel met lokale en biologische producten waar smaak en eenvoud centraal staan. Met hun onderneming willen ze zo veel mogelijk CO2-uitstoot vermijden door voedselkilometers te beperken. Via de app kan je gemakkelijk je boodschappen doen en de dag erna staat het al bij je thuis!

Best Coffee Bar
Voor de beste oat milk cappuccino hoor je bij Lucifer Lives in Brussel te zijn. De dogfriendly koffie- en brunchbar biedt een oneindigheid aan koffie’s en comfort food.
Hoogstraat 120, Brussel

Plant a pizza
Le Botaniste
BE Vegan

Best Catering
Cateraar Vegansa verzorgde niet alleen de voltallige hapjes op de awardshow, maar nam ook een van de awards mee naar huis voor beste catering. Met hun concept willen ze ook de grootste vleeseter overtuigen dat plantaardig lekker kan zijn. Wat onmogelijk lijkt, maken zij mogelijk! Je kan je lievelingsgerecht volledig laten omtoveren tot een plantaardig alternatief en serveren op je volgend feestje.
Met trots kondigen Sarah en Anton van Vegansa ook aan dat ze binnenkort (hoogstwaarschijnlijk eind maart) de deuren van hun eerste restaurant zullen openen in Gent!

Best Pastry & Sweets
Bakken en patisserie is een kunst op zich. Voor patissier Nicolas Bastille van La Pâtisserie Vegan lijkt het een evidentie. Van artisanale Franse croissants tot de fijnste gebakjes. De patisserie creërt ware meesterwerken voor alle zoetekauwen. Hun fysieke winkel is te vinden in Luik.
Rue Sainte-Walburge, Luik

Best Food Truck
De eerste plantaardige pizzeria in België is gevestigd in Gent, maar Plant a Pizza vind je ook op wielen. Ze stonden al op vele evenementen en festivals met hun Napolitaanse pizza’s. De menukaart reikt van klassieke margherita’s tot zelfs een vierkazenpizza, maar dan volledig plantaardig natuurlijk. De pizza’s worden on the spot in een oventje voor je neus klaargemaakt. In het voorjaar zullen ze hun tweede vestiging openen, maar dan in Antwerpen.
Geldmunt 49, Gent

Best Fast Food
Een fusion burger restaurant met een twist. Kitsune combineert zowel de Aziatische, Amerikaanse en plantaardige keuken met homemade burgers. Ze runden al enkele pop-ups, maar openen in februari hun officieel restaurant in Brussel.

Best Breakfast
Deze award ging naar niemand minder dan Laura Verhulst, a.k.a. Madam Bakster. Het koffiehuis in Gent biedt een gevarieerd aanbod aan (not so) guilty pleasures zoals boekweitpannenkoeken of gezonde taarten zonder geraffineerde suikers. Laura bracht ook al een bakboek uit.
Brabantdam 142, Gent

Best Lunch
Food and wine bar Le Botaniste is niet alleen bekend in België, maar heeft ook vestigingen in New York. Oprichter Alain Coumont wilde een concept waarbij biologisch vegetarisch en veganistisch eten centraal stond. Het duurzame restaurant is goed voor lichaam, geest en planeet en werkt met de puurste ingrediënten.
Hoornstraat 13, Gent
Franklinstraat 2, Brussel
Baljuwstraat 10, Brussel

Best Dinner
Het Taiwanese street food restaurant Liu Lin uit Brussel mag zichzelf het beste veganistische restaurant noemen van het jaar. Zussen Liu en Lin zijn al actief van 2019. Ondertussen hebben ze nog een vestiging in Brussel (Lil Bao) en in Leuven (Bodhi).
Hoogstraat 20, Brussel

Lifetime Achievement
De laatste award ging naar niemand minder dan Bram Bruyland, medeoprichter en vrijwilliger van BE Vegan vzw. Sinds 2014 zet hij zich in met de organisatie om onze planeet tot een betere plek te maken voor mens, dier en natuur.

Door Eline Janssens.

BE Vegan

Ontdek nog meer artikels over ...