Ons eerste bericht op Instagram en Facebook dateert van donderdagnacht, kort na middernacht. Met een herhaling op vrijdagochtend. Veel mensen uit de horeca hadden op dat moment al het idee om ‘iets’ te doen, maar dat moest praktisch ook haalbaar blijven. Nogal wat restaurants hebben een zodanig bewerkelijke keuken dat je die gerechten niet zomaar in een doos kunt stoppen en mee naar huis geven. Op dat vlak zijn de brasseries in het voordeel. En de zaken die doorgaans al ervaring hebben met eenvoudig verpakbare gerechten, zoals pasta, stoof, sushi en pita.

Er zijn op dit moment drie parallel opgestarte websites, die horecazaken bundelen die takeaway en/of delivery zijn gestart.

Thuisopresto.be is een initiatief van het jonge Antwerpse digitale bureau Purple Panda. Dit is een online platform om horeca te steunen die tijdelijk leveringen of afhalingen toelaten. De website geeft een overzicht van de horecazaken in je omgeving en toont wanneer en op welke manier je rechtstreeks bij de horecazaak kunt bestellen. Het platform is uitsluitend voor deze tijdelijke cateringservice bedoeld en omvat geen bestaande afhaalservices. Op dit moment staan vooral restaurants in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen (Waasland) online.

Steunhorecavlaanderen.be doet ongeveer hetzelfde, onder het motto ‘samen solidair’. Ook hier kun je je eigen restaurant toevoegen, en restaurants opzoeken die in de buurt van je woonplaats liggen. Deze website biedt op dit moment meer mogelijkheden in Gent en omstreken.

Ook Gault&Millau heeft een aparte webpagina onder de naam Chef’s Take Away Collection, met restaurants uit hun gids die afhaalmaaltijden voorzien. Op die manier willen zij de sector proberen ondersteunen. Op dit moment vind je er maar liefst 90 verschillende mogelijkheden over het hele land.

Ekomenu levert biologische pakketten met de nadruk op vers, gezond en veggie (en vegan) aan huis. Dat gebeurt anders ook, maar nu nog veiliger en gezonder dan vroeger: Bij de koeriers wordt de lichaamstemperatuur bij start van de werkdag gemeten. Bij te hoge temperaturen worden de medewerkers huiswaarts gestuurd. Fysiek contact met klanten wordt vermeden en er is sterillium mee op de route om de handen continu te desinfecteren. Alle menu’s bevatten gegarandeerd minimaal 200 g groenten. De producten worden 2x aangeraakt, een keer door de boer en een keer door de inpakker die handschoenen draagt.

Er is een aangepast ‘lockdown lekkers’ bestelformulier

Andere handelaars proberen op heel wat verschillende creatieve manieren om te gaan met de horecasluiting.

Make Your Own Spirit heeft in 48u tijd een nieuwe feature ontwikkeld onder de naam Message on a bottle. Daarmee kun je op je gepersonaliseerde fles gin of bier een persoonlijke videoboodschap toevoegen via een QR-code. Wanneer je de code scant, krijg je de boodschap te zien. Zo kun je veilig vanop afstand toch een persoonlijk cadeau bezorgen.

In Brussel zet de takeaway Bobbi Bao zijn ruimte open voor alle andere restaurateurs die een verkooppunt wensen. Meer info via 0475/94.33.81.
De twee verkooppunten van Pistolet Original zijn gesloten, maar delivery is mogelijk via delivery@pistoletoriginal.be of 02/880.80.98. Takeaway kan in de vestiging Zavel, Jozef Stevensstraat 24-26.

In Gent start Bar Belien vanaf morgen dinsdag 17 maart met ‘Bar Belien tot bij jou’. Je kunt je favoriete cocktails, mocktails en limonades thuis laten leveren. Stuur een mail naar feest@bar-belien.be of via sms op 0492/95.31.41. Het is niet de bedoeling dat je meteen de hele buurt uitnodigt, de drankjes zijn voor klein gezelschap bedoeld.
Ook Foodluck in Heusden brengt de hele kaart (met uitzondering van wafels en ijsjes…) naar je thuis. Bestellingen via 0478/26.84.10.
Brasserie Latem in Sint-Martens-Latem maakt er zelfs een Japans feestje van bij je thuis. Je kunt er een aantal verschillende bentoboxen afhalen met topkwaliteit sashimi, maar ook zeebaars en vol-au-vent blijven mogelijk.
DJAR heeft alle cateringopdrachten voor evenementen geannuleerd, maar levert meer dan ooit gezonde ontbijten en lunches voor je team, vrienden en gezin. Afhaling, levering en bestellingen zijn mogelijk vanaf vandaag tot en met 3 april, via alison@djar.fit of 0494/90.43.68. Er is een aangepast ‘lockdown lekkers’ bestelformulier te vinden op djar.fit. Er zijn lunches in een djar vanaf tien euro en ontbijten voor 6 euro.

Ontdek nog meer artikels over ...