Souvenir
Souvenir
Het menu wordt aangevuld met aangepaste, non-alcoholische dranken geserveerd door gastvrouw Joke Michiel

Souvenir is een vaste waarde in Gent. De keuken van chef Vilhjalmur Sigurdarson staat bekend om zijn groente- en visgerechten. Onkruid staat niet in het woordenboek van Souvenir en duurzaamheid is de rode draad doorheen het menu. In 2018 werd het restaurant beloond met een Michelinster en in 2020 mocht het team ook een groene ster in ontvangst nemen.
Maar corona en de erkenning brachten enigszins ook een druk met zich mee. “We raakten even de weg kwijt. Door opnieuw te ‘centreren’, keren we vastberaden terug naar onze roots en willen we opnieuw focussen op groenten. Tijdens mijn ‘moment of clarity’ herontdekte ik opnieuw mijn culinaire passie.” Op de vraag of het groentemenu de creativiteit van de chef belemmert, antwoordt hij stellig: “Beperking zorgt net voor creativiteit.”

Het groetenmenu is opgebouwd uit enkele amuses, gevolgd door zeven gangen. Je kan ook kiezen voor drie of vijf gangen met optie vis. Alle gerechten worden ineen gepuzzeld volgens oogst- en vangstaanbod. Belangrijk om weten is dat het groentemenu vegetarisch is, maar niet veganistisch. “Zuivel zit in ons eetpatroon. Daarbovenop heb je een bepaalde verantwoordelijkheid ten opzichte van de bioboer. Je gaat aan de slag met de biodiversiteit van de boerderij, niet enkel met jouw favoriete producten.” Het menu wordt aangevuld met aangepaste, non-alcoholische dranken geserveerd door gastvrouw Joke Michiel. Met de alcoholvrije pairing bewijst Joke dat bubbels, wijn of bier zeker geen vereisten zijn.

Genoeg gepraat over de visie en werkwijze van Souvenir, tijd voor de echte reden waarom je dit artikel leest: hoe lekker was het groentemenu? Wel, zéér lekker! Onze favorieten waren de daglelie (zoals de naam het aangeeft, een eendagslelie, diezelfde ochtend geplukt) met salie, de asperge met kervel, radijs en ijskruid gepaird met een sapje van peer, lavendel en aspergeazijn, en de zonnebloempitrisotto met wortel vergezeld van een infusie van rooibos en wortelazijn wat zorgde voor een mooi gebalanceerd gerecht. Met de hoogste kwaliteitsgroenten, die volgens Sigurdarson ‘the roots’ zijn van het menu, gaat de chef vernuftig en met de nodige finesse aan de slag zodat je na de maaltijd niet uitgeput naar buiten rolt, maar juist verkwikt en voldaan van tafel gaat.

Voor het zevengangenmenu betaal je 120 euro, exclusief dranken. Hiermee herdefinieert Souvenir toegankelijke gastronomie voor een democratische prijs. Met de combinatie van verfijnde groentegerechten, aangepaste non-alcoholische dranken en een oprecht begrip van voedselcombinaties, bewijst Souvenir dat een Michelinster niet alleen staat voor luxe en overdaad, maar vooral voor de liefde voor het vakmanschap en het product. “De intentie waarmee je iets onderneemt, bepaalt de kwaliteit ervan.” En laat dat net de sterkte zijn van Souvenir.

Door Lore Waelkens. Meer info en reserveren via deze website.

Souvenir

Ontdek nog meer artikels over ...