Colónmarkt, Valencia

De Colónmarkt in Valencia is een uitstekend voorbeeld van modernistische architectuur en werd om die reden ook uitgeroepen tot nationaal monument. De slanke pilaren uit 1916 staan boven een ruimte die gewijd is aan kraampjes met verse producten van topkwaliteit, cafés, pubs, en de beroemde ‘horchaterías’ (bars die gespecialiseerd zijn in horchata, een typische tijgernootdrank uit Valencia), en restaurants die mediterrane gerechten serveren met een soort fusie tussen traditioneel en avantgarde. Elke tweede zondag van de maand is er een grote markt met meer ambulante kraampjes, met mode, decoratie en handwerk. Live jazzmuziek zorgt voor de juiste sfeer.

La Ribera markt, Bilbao

Een populaire halte op gastronomische rondleidingen door de stad Bilbao is de La Ribera Markt. Het is een van de meest iconische gebouwen in de stad: gebouwd in 1928 op 10.000 vierkante meter en in art-decostijl. Zoals veel historische markten kreeg ook dit exemplaar een nieuwe bestemming. Het grote originele glas-in-lood werd (gelukkig) bewaard, en er is nu een café-theater met een van de beste terrassen van de stad met uitzicht over de rivier, en een ‘Gastro Plaza’ op de eerste verdieping. Een rondje pinchos en de beste smaken uit de Baskische keuken tijdens het bijwonen van een blues-, jazz- of rockfestival? Workshops en demonstraties om kooktips te krijgen van professionals? Tientallen ambachtelijke en internationale biermerken? Welkom op de grootste overdekte markt van Europa.

San Miguel Markt, Madrid

De San Miguel Markt is een heus symbool geworden van de Spaanse hoofdstad, en meer dan terecht. De markt telt kraampjes gespecialiseerd in zeevruchten, oesters, kaviaar en verse vis. Je kunt kiezen wat je wenst en laat het voor je neus bereiden. In fruitkraampjes worden op bestelling natuurlijke smoothies geblend, er zijn gerechten met eetbare bloemen en zelfs een gourmet boekwinkel, en je vindt er tal van ideetjes voor last-minute cadeautjes, gastronomische producten en zelfs cosmetica. Het is een van de weinige gebouwen in ijzer die in Madrid bewaard zijn gebleven. Met meer dan honderd jaar op de teller een ‘grande Dama’ van de hoofdstad, en vlak aan de Plaza Mayor!

Mercado Colon Valencia © allard
foodmarkten
La Ribera Bilbao
Mercado San Miguel © MasGourmets

Lonja del Barranco, Sevilla

Midden in het toeristische centrum van Sevilla, naast de wijk Triana, ligt dit historische gebouw dat is ontworpen door Gustave Eiffel. Het werd voornamelijk gebruikt als vismarkt tussen 1883 en 1970, en is de enige overgebleven ijzeren architecturale structuur in de stad. Vandaag is de Lonja del Barranco een ontmoetingsplaats voor vrije tijd, cultuur en lekker eten aan de rand van de Guadalquivir, waar je meer dan 150 culinaire opties vindt verspreid over 20 verschillende kraampjes.

Markt Santa Caterina, Barcelona

Een groot, golvend dak met veelkleurige keramische mozaïeken die fruit en groenten voorstellen bovenop een houten structuur die de originele neoklassieke gevel respecteert. Dit is de oorspronkelijke markt van de wijk La Ribera in Barcelona. Hij werd in 2005 verbouwd door de architecten Enric Miralles en Benedetta Tagliabue, maar Santa Caterina is er in oorsprong al sinds 1845! Binnen vind je kraampjes met allerlei verse producten, oliën en conserven van topkwaliteit, en een breed scala aan bars en restaurantjes met veel vegetarische en Aziatische opties.

El Puerto markt, Las Palmas de Gran Canaria

Eiffel drukte niet alleen zijn stempel op Sevilla. In Las Palmas de Gran Canaria vinden we de modernistische El Puerto markt met een verbluffende smeedijzeren architectonische structuur, ontworpen door het team van Gustave Eiffel in 1891. Je kunt er vandaag genieten van de meest typische smaken van de Canarische keuken, zoals de beroemde aardappelen met mojo. Eenvoudig: je kiest een vers product en vraagt of men het wil bereiden. Heel gebruikelijk in deze ruimte die is ontworpen voor ontspanning en lekker eten.

Centrale markt, Cádiz

De Centrale Markt is een hippe plek geworden om tapas te eten in de stad Cádiz. Het start al vroeg met de tapas, en gaat door tot na middernacht. Gegrild vlees, zeevruchten, vis, vegan, sushi, noem maar op. Er is niet alleen het heerlijke gastronomische aanbod. De architectuur met antieke zuilen omarmt de moderne gastronomische ruimte. Uitermate authentiek en sympathiek, zoals de inwoners van Cádiz.

Mercado Lonja Barranco Sevilla © Grisha Bruev
Mercado Santa Caterina Barcelona © EQRoy shutterstock
Mercado del Puerto – Las Palmas
Mercado Central Abastos Cadiz © Diego Grandi Shutterstock

Ontdek nog meer artikels over ...