Alkmaar: heerlijk Hollands

Alkmaar: heerlijk Hollands

Tekst: 

Joni De Waele

Fotografie: 

Joni De Waele

Alkmaar heeft alles in huis voor een ontspannen weekendje weg. De kleurrijke kaasmarkt, de vele winkelstraten en het historische stadscentrum zijn slechts enkele troeven van de veelzijdige stad. Ontdek de stad per fiets of kuier te voet door de pittoreske steegjes. Alkmaar ligt in het Noorden van Nederland en is makkelijk te bereiken vanuit ons land met de trein of auto. Wij gingen alvast een kijkje nemen, loop je even mee?

Say cheese!
Alkmaar is dé kaasstad bij uitstek en staat er dan ook om bekend. De kaasmarkt is een eeuwenoude traditie die ieder jaar plaats vindt van april tot september op vrijdag en soms ook op dinsdag. Toeristen van over de hele wereld zakken in deze periode naar de stad af om het kleurrijke schouwspel te bewonderen. Op de markt liggen lange rijen kaasbollen die door de kaasdragers op kaasberries worden geladen om zo te worden gewogen en verhandeld. Ondertussen slaan de kaasmeisjes -gehuld in traditionele kledij mét klompen- een praatje met het publiek en promoten ze de kaasstad. Eén keer per jaar wordt er ook een bloemenkaasmarkt georganiseerd. De kaasbollen worden dan vergezeld van bosjes tulpen die worden uitgedeeld aan de bezoekers wanneer de markt op zijn einde loopt. Klompen, kaas en tulpen, Hollandser dan dit vind je het niet.

Leukste winkelstad
Naast de kaasmarkt heeft Alkmaar nog meer leuks te bieden. De stad werd in 2017 door reismagazine Zoover verkozen tot leukste winkelstad van Nederland en dat is zeker niet onterecht. In de Langestraat en de Laat vind je alle grote winkelketens waardoor het de ideale uitvalsbasis is voor een middagje shoppen. Voor de kleine, unieke winkeltjes moet je in en rond de Oude Stad zijn. Hier vind je gezellige shops waar je urenlang kunt snuisteren. Tussen het winkelen door kun je terecht in de vele gezellige koffiebars en cafeetjes die Alkmaar huisvest.

Hollands Venetië
In Alkmaar ligt alles dicht bij elkaar waardoor het perfect te bezoeken is te voet of met de fiets, maar ook per boot kan de plaats worden verkend. Met zijn vele grachten leent de stad zich perfect voor een boottochtje op een zomerse dag en ontdek je plekjes die van op de oeverkant niet zichtbaar zijn. Voeg daar nog een gondel gevuld met tulpen en een zingende gondelier aan toe en je waant je bijna in Venetië. Leuk detail: bootjes die langs ijssalon De Mient varen kunnen de bel luiden die aan de waterkant is bevestigd en worden beloond met een verfrissend ijsje dat tot aan de boot wordt gebracht.

Ku(n)stig
Wanneer je in de stad rondloopt zou je het niet zeggen, maar op amper 10 km van Alkmaar ligt de kust. De duinen, omliggende bossen en stranden maken het de perfecte plek om even tot rust te komen. Ook sportievelingen zullen zich hier thuis voelen. In het gebied tussen Alkmaar en de kust kan er heerlijk gefietst en gewandeld worden in een schilderlandschap van bloemenvelden, grachten en molens. Hadden we al gezegd hoe veelzijdig Alkmaar is?

Deel dit artikel: Facebook Twitter Twitter

Tags: 

Praktisch